重房前排真係好忙😅今次又係我重出江湖既時候🥹今次就黎帶大家黎到銅鑼灣Cubus「重房」既お任せ食好野😋米色調既裝修勁舒服休閒😎劍師傅亦都好細心咁介紹每一道餐廳係日本嚴選既食材😋食到既係除左鮮味之外仲係一份用心🥹前菜水雲醋 冷菠菜水雲醋超精緻入口滑捋捋😋加埋酸酸勁開胃既冷菠菜超開胃😎醒神啊😎鱈魚白子師傅既鱈魚汁同白子好完美😋過去食過既白子通常都會有陣腥味🤭今次涷涷地既鱈魚汁連埋彈牙既白子好似好老友咁😎兩樣野夾埋又鮮味又爽口!剝皮魚海苔醬係師傅話係佢精心調教既🥹真係夠膽講佢個醬係真世一😳係細個食紫菜既味道😳連埋滑到漏既剝皮魚超好食🤭😅深海池魚池魚好肥美😳師傅點左少少豉油加埋少少wasabi已經超好食😳好重魚油香味!岩手縣大船渡生蠔🦪生蠔好大隻勁圓潤飽滿😋食落口好新鮮一啲都唔腥😚海水味好夠😚加埋酸啫喱同生紫菜甜甜地又酸酸地咁😚一次過食到幾層層次!池魚碎切一樣既魚食到唔同既風味!同頭先既池魚唔一樣 師傅加左酸麵豉落碎切池魚😋有別於頭先既魚油香😜食到既係酸酸甜甜同彈牙🤭都幾多層次!火灸鰤魚刺身火灸係我最鍾意食既食法🥹鰤魚本身都比較多脂肪同厚肉🥹燒完之後油香超重🥹加埋芝麻超香口🥹鮟鱇魚肝最中餅配
重房

前菜
水雲醋 冷菠菜

鱈魚白子
連埋彈牙既白子好似好老友咁😎兩樣野夾埋又鮮味又爽口!

剝皮魚

深海池魚

岩手縣大船渡生蠔🦪

池魚碎切

火灸鰤魚刺身

鮟鱇魚肝最中餅配 士多啤梨+葱
黑白配咁既配搭!餅底係一個幾脆既味道好似威化餅既餅乾底😳中間餡料配搭住士多啤梨、葱、淡淡既海鹽同埋主角入口即溶既鮟鱇魚肝🥹一啖放落口脆口之餘 仲有好soft既魚肝係口入面溶化 好似食緊一個好重魚香味既雪糕!

香箱蟹 三文魚籽 醋

香箱蟹蟹肉勁新鮮😍d師傅將蟹肉同蟹膏撈埋一齊🥹加埋一粒粒好實在既三文魚籽🤓味道同質感都好豐富🥹

磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
質感彈牙!連埋魚肝醬將鮑魚本身既咸甜味更加昇華🥹除左淡淡既鮮甜味之外仲有魚肝醬既鮮香味!掂!

南瓜湯球 立鱗燒
師傅話南瓜湯球係佢地研究左好耐既得意之作🤓驟眼睇以為佢係一個蛋黃球🤓咬落去南瓜湯汁隨即爆開😍所有甜絲絲既南瓜精華都係曬個口到😳之後食埋脆卜卜既立鱗燒😍南瓜精華同埋軟滑既魚肉撈埋一齊超好食

🍤蝦壽司 蝦膏豉油
壽司方面 師傳都好別出心裁 用左非一般既蝦膏豉油搽上蝦上面🥹好似幫淡淡既蝦肉塗上左一層國王既新衣咁🥹食到係超香既蝦肉味!

赤貝壽司 橘子汁
赤貝壽司同橘子汁好夾!酸酸地既橘子汁帶出左赤貝本身比較沉實既味道😙每一下咬落去赤貝除左係厚實既質感仲有既係橘子汁帶出芬香既感覺!

醋青魚
醋青魚不過不失!我自己本身對醋青魚不嬲冇乜太大期望😅不過師傅都可以令到醋青魚依道菜都幾討好而且亦到冇一貫食落去既腥味😙不錯!

海膽壽司
超濃厚海膽!海膽要連埋份量適中既飯先係最好既配搭!而今次食到既係成個口咁多既海膽😜而且每一啖都超鮮甜 一啲腥味都冇🤓正啊!

生死戀 生熟拖羅加紫菜
藍色生死戀賺人熱淚🥲而依個生死戀亦都好食標曬眼水!一熟一生既拖羅 熟拖羅既魚油流落生拖羅到 令到本身生個邊同樣地有埋熟既魚油係面🤓完全係質感同味道一次過滿足🤓連埋同樣地索曬魚油又炸到香口既天婦羅紫菜!超好食 一次過滿足三個願望就係依啲!

雜菜烏冬
最後一道既雜菜烏冬用左魚湯熬製😎食曬咁多野之後有個色香味俱全既熱烏冬真係好滿足!

2023-12-21
Type of Meal