2017-03-26
平民價半島酒店晚餐猶記得上次到半島酒店食飯,已經是良久之事,那時候被Gaddi 的chef table 同felix 的裝修所吸引,那記憶猶新。無論食味同服務都perfect,唯獨是所費不菲,只能在特別曰子才可放任一下。今天見到雜誌介紹有early bird dinner promotion! 雖然晚餐時間比較早,但只要$320(2 courses)/$440(3 courses) 便可一嚐chesa! 而且可見的評價也十分不錯,今晚一於同hubby 去試試!餐廳位於酒店一樓,裝修富瑞士色彩,室內點著洋燭,播放著輕快的瑞士音樂。剛剛還在繁華的尖沙咀人迫人,瞬間便有置身於歐洲餐廳的感覺。好浪漫呀!麵包有三款,質地偏硬身,鹹鹹地,富質感,有如正宗歐洲風味。Fribourg 沙律及gruyere芝士油醋汁估吾到這沙律又幾特別,好有瑞士feel, 少少Caesar 汁加上芝士同迷你薯仔,而那小方肉丁鹹香軟滑,又幾瑞士風噃!烤焗田螺田螺用上香草同磨茹焗,有蒜油香,味道吾錯但吾突出。免翁牛柳配啤酒洋蔥汁伴磨茹薯蓉牛柳份量剛剛好,肉質細嫩,有肉味,再加上那洋蔥gravy,真的好歐洲風味, 味道唔錯。
猶記得上次到半島酒店食飯,已經是良久之事,那時候被Gaddi 的chef table 同felix 的裝修所吸引,那記憶猶新。無論食味同服務都perfect,唯獨是所費不菲,只能在特別曰子才可放任一下。今天見到雜誌介紹有early bird dinner promotion! 雖然晚餐時間比較早,但只要$320(2 courses)/$440(3 courses) 便可一嚐chesa! 而且可見的評價也十分不錯,今晚一於同hubby 去試試! 餐廳位於酒店一樓,裝修富瑞士色彩,室內點著洋燭,播放著輕快的瑞士音樂。剛剛還在繁華的尖沙咀人迫人,瞬間便有置身於歐洲餐廳的感覺。好浪漫呀!
麵包有三款,質地偏硬身,鹹鹹地,富質感,有如正宗歐洲風味。 Fribourg 沙律及gruyere芝士油醋汁
估吾到這沙律又幾特別,好有瑞士feel, 少少Caesar 汁加上芝士同迷你薯仔,而那小方肉丁鹹香軟滑,又幾瑞士風噃! 烤焗田螺
田螺用上香草同磨茹焗,有蒜油香,味道吾錯但吾突出。 免翁牛柳配啤酒洋蔥汁伴磨茹薯蓉
牛柳份量剛剛好,肉質細嫩,有肉味,再加上那洋蔥gravy,真的好歐洲風味, 味道唔錯。另:薯蓉十分香滑又富奶香,配菜也十分新鮮!整體味道不錯! 旦白餅配紅桑莓、紅莓雪芭及double cream
造型精緻,旦白餅十分輕盈香脆,配上酸酸甜甜的cream layer 同紅莓sorbet, 好似食空氣一樣,好味之餘又唔覺得膩,食完大餐都零負擔把它消化! Mocha$75/petite fours (included)
咖啡同唂咕比例很精準,既有咖啡香又有輕輕的朱古力味,奶同cream 唔多,沒有一般mocha 的甜膩,飮一啖咖啡,伴著瑞士空運的薑餅同朱古力, 真的幾嘆! 極力推薦early bird dinner! 只要三四百一位便可享受五星級酒店服務同食物!平曰去樓上cafe也要這價錢!食品質量唔錯,環境同服務又一流,而且又可以兩口子浪漫一番,推介!