2021-01-09 256 views
睇完孤獨的美食家(「孤独のグルメ」2020大晦日スペシャル)決定食返餐餃子,見到呢間標榜即包唔過夜,一於試試有幾好味😻。🥟A餐 — 8隻餃子 + 酸辣湯 $55 + $4(牛肉大蔥餃子每隻+$1)餃子款式可以任配。今次食咗餐廳推介嘅北京餃子(韮菜豬肉)同埋較少見嘅牛肉大蔥餃子 。兩款餃子都係皮薄又多餡。韮菜豬肉餃韮菜味好濃,一啲豬羶味都冇。個人更鐘意牛肉大蔥餃子。大蔥保持到爽脆口感,食落微甜唔辣。牛肉以醬油簡單調味,食落多汁並且鮮味十足。酸辣湯超足料,配料包括蘿蔔、木耳、筍絲、瘦肉、豬肚、豬紅、豆腐。不論口感定味道都好豐富。整體辣度低,反而酸味較重。暖胃得嚟唔刺激,啱晒鐘意食辣又怕辣嘅我。🐷蒜泥白肉 $45五花腩被薄薄嘅青瓜片捲住。五花腩口感帶彈性,青瓜片爽脆,口感配搭得幾好。紅噹噹嘅醬汁亦係辣度偏低,但帶有微微嘅麻香。蒜蓉落得好重手,所以都會有蒜辣味。
睇完孤獨的美食家(「孤独のグルメ」

🐷蒜泥白肉 $45