2023-01-14 112 views
✅《太古Taikoo – 六味屋Mutsumiya》Date of visit: 11.01.2023 太古新開拉麵店 主打有六種味道嘅拉麵:甜、酸、苦、辣、醎、鮮🤪1️⃣✅京都風西京味噌拉麵 (HK$85)【哩個屬於甜味 daddy叫 我試左一啖🤓唔係好feel到個甜 湯底都幾濃 少少咸反而😂紫薯脆片唔脆 不過整體係OK嘅👌🏼】2️⃣✅檸檬鯛魚清湯拉麵 (HK$118)【哩個屬於酸味 酸酸地幾得意 賣相又幾靚😍但檸檬味都幾出 有點遮蓋左鯛魚味道🫢無咩魚湯感覺 成功癖腥😂不過蜆肉幾大粒 幾鮮甜😋😋】3️⃣✅青唐辛子鹽味拉麵🌶️ (HK$88)【哩個屬於辣味 有三個辣度: 🌶️to🌶️🌶️🌶️ 細佬揀左一條辣椒😂 湯底幾清好神奇 好少辣湯咁清唔油 (which is good)😌👍🏼不過一條辣椒真係無咩辣feel 😂建議食得辣嘅直接挑戰🌶️🌶️🌶️😆】ps份量有啲少 男仔建議加底😂服務唔錯👍🏼結論: 整體above average😌 幾特別 有創意👍🏼 將人生唔同味道加入拉麵 值得一試😉——————————————————六味屋Mutsumiya (太古城太豐路3號金星閣地下G1018號舖)
✅《太古Taikoo – 六味屋Mutsumiya》
Date of visit: 11.01.2023

1️⃣✅京都風西京味噌拉麵 (HK$85)

【哩個屬於甜味 daddy叫 我試左一啖🤓
唔係好feel到個甜 湯底都幾濃 少少咸反而😂
紫薯脆片唔脆 不過整體係OK嘅👌🏼】

2️⃣✅檸檬鯛魚清湯拉麵 (HK$118)

【哩個屬於酸味 酸酸地幾得意 賣相又幾靚😍
但檸檬味都幾出 有點遮蓋左鯛魚味道🫢
無咩魚湯感覺 成功癖腥😂
不過蜆肉幾大粒 幾鮮甜😋😋】

3️⃣✅青唐辛子鹽味拉麵🌶️ (HK$88)

ps份量有啲少 男仔建議加底😂
服務唔錯👍🏼