2018-04-22
今晚食完飯約左朋友去蘭桂坊飲嘢,朋友話有少少肚餓,飲嘢之前最好食少少野,我話不如試吓呢間蘭桂坊車仔麵佢好似唔相信咁,乜蘭桂坊唔係淨係有酒吧咩,點解會有間車仔麵㗎,不過又真係好啱佢心水,因為車仔麵呢家野,係我哋香港人嘅珍貴回憶店內格局簡潔整齊,木製擺設加上牆上面霓虹燈的「蘭桂坊」,十分有型格特別推薦門口有幾個面向蘭桂坊的座位,無論望人望景,絕對是最佳選擇極力推薦呢個炸軟殼蟹,即叫即製,甘香鬆脆,一碟有兩隻,辣度啱啱好,必試雞軟骨,香脆有咬口,慢慢一粒一粒品嚐,好過癮講返主角,車仔麵,朋友揀咗大腸、牛腩配幼麵,湯底不濃不淡,絕對有水準我就Order咗個墨魚丸、冬菇、蘿蔔,貪佢清清地,而食車仔麵我一定配粗麵,覺得特別夾,再加上少少辣椒油,滿足極了仲有呢份秘製雞翼,食車仔麵又點少得吖,明明話食少少野,點知都係忍唔住埋單離去的時候,已經座無虛席,好嘢自然多人嚟,無論本地人、遊客抑或老外,都咁捧場,車仔麵睇怕都可以納入文化遺產
雞軟骨,香脆有咬口,慢慢一粒一粒品嚐,好過癮