2021-05-06
呢幾日喺灣仔開工,每日放工都已經八點,朋友知道我超級鍾意食豬潤粥所以就帶咗我去一間好出名嘅粥粉麵店食夜粥小店細細間而且入邊座位不多。剛好有食客食完我哋才有位。一坐低便急不及待叫咗一碗招牌豬潤粥,粥底軟綿而鮮甜,食得出大廚好畀心機去煲這煲粥底,然後試我摯愛的豬膶,果然冇讓我失望,豬膶咬落爽而彈,濃濃的豬潤味充斥著整個口腔,真係一塊接一塊地食到停唔到口。朋友就叫了一碗豬心魚腩粥,豬心亦是爽脆,而魚腩大大件冇乜骨,大廚煮的時候拿捏的時間剛剛好,魚肉不會過老,鮮甜無比。另叫了一碗豬手撈麵朋友就叫了一碗豬心魚腩粥,豬心亦是爽脆,而魚腩大大件冇乜骨,大廚煮的時候拿捏的時間剛剛好,魚肉不會過老,鮮甜無比。,每碟都有三大塊豬手,大厨用秘製醬汁去燜煮,咬落軟腍而不肥膩,每口都充滿著豐富的骨膠原。仲有一碗淨雲吞大家一齊分享,每粒雲吞的size並非很大粒,但一口咬落去有爆汁的感覺而且蝦肉爽口彈牙,好正。