2020-07-13
超旺場潮洲小店 • 必吃酒香鵝肝繼續 系列,多謝友人安排,終於可以一嚐呢間超旺場小店。每晚訂位分兩輪,建議大家一定要訂早輪,如果唔係到時咩都俾人食晒。😭先來幾款酒香冷盤,出色到不得了!酒香鵝肝是暫時吃過最好的,酒味香濃,粉嫩程度根本冇可能用筷子將一整片夾起,大家訂位時候,一定要預留。酒香鮑魚+乳鴿擺盤好靚,非一般小店級數,鮑魚彈牙入味,乳鴿好好肉地,只略嫌肉質唔夠嫩滑。基本上呢度嘅酒香菜色全部都做得好好,大家可以放膽點。去到滷水,千層豬耳夠晒大件爽脆,骨膠原十足。滷水掌翼夠大隻,入味不會死鹹。鹵水墨魚爽口得來不失軟熟。去到大家最鍾意食的鵝片,先要讚刀工一流,厚薄大細均勻一致,賣相極靚,美中不足是鵝肉不夠滑,帶有嚼勁。至於滷水的味道,始終不夠醇香,個人認為不夠滷水味。潮洲煎魚亦係名物,慢火煎香,絕對係心機之作。我們吃了煎倉魚以及煎馬友,前者香脆,配豉油汁一流;後者香口得來亦保留魚油香。單尾的臘味煲仔飯都做得唔錯,飯粒算分明,亦有飯焦。我們一行六人,每人埋單$360,已經可以食到鮑魚、魚(兩條)、墨魚以及大量滷味,個人認為非常抵食。
繼續 [尋找跨區滷味] 系列,多謝友人安排,終於可以一嚐呢間超旺場小店。每晚訂位分兩輪,建議大家一定要訂早輪,如果唔係到時咩都俾人食晒。😭