上星期起樂富廣場食拉麵,經過見到有豆乳狂人!今個星期特登來二訪佢😋上次去荃灣分店 (原來已經一年前),試咗狂人粢飯、三色豆花同桃膠豆乳,印象幾好今次見menu多咗唔少新款式~當然要試,選擇困難症好嚴重▶️ 狂人粢飯 ($32)超級足料!有油炸鬼、榨菜、肉鬆,係基本粢飯材料拎上手仲暖笠笠油炸鬼好大條好長🤩由頂到底每啖都有炸得乾身唔油膩,食到尾都仲好脆👍🏻肉鬆味道夠鹹,好惹味,多到跌晒出嚟!榨菜比預期多,咬落爽脆,帶少少酸甜糯米飯黏得嚟有嚼口,唔會太硬難吞或濕到爛糯米厚度啱啱好包得住滿滿嘅餡料,成完美比例雖然平時唔係成日食粢飯,但呢個好出色,冇乜野可以挑剔💕▶️ 牛油果鰻魚玉子粢飯 ($55)除咗原味,宜家仲有牛油果鰻魚玉子、吉列豬扒、牛油果吉列炸蝦青瓜絲全部粢飯大大件,足料飽肚入面有肉鬆、青瓜絲、油炸鬼、牛油果、鰻魚、玉子牛油果非常軟熟🥑不過味道唔太出,可能俾其他材料搶咗鰻魚反而好出,口感黏黏地,鰻魚汁甜味同鹹肉鬆成反差都有油炸鬼,但係就冇原味嗰個咁大條整體呢款味道比較日式▶️ 吉列豬扒粢蛋飯 ($45)有肉鬆、青瓜絲、油炸鬼、榨菜、玉子、吉列豬扒用上沙律醬令粢飯冇咁乾吉列豬扒同樣香脆🐷▶️ 紫
上星期起樂富廣場食拉麵,經過見到有豆乳狂人!
今個星期特登來二訪佢😋
今次見menu多咗唔少新款式~當然要試,選擇困難症好嚴重

▶️ 狂人粢飯 ($32)
超級足料!有油炸鬼、榨菜、肉鬆,係基本粢飯材料
拎上手仲暖笠笠
油炸鬼好大條好長🤩由頂到底每啖都有
炸得乾身唔油膩,食到尾都仲好脆👍🏻
肉鬆味道夠鹹,好惹味,多到跌晒出嚟!
榨菜比預期多,咬落爽脆,帶少少酸甜
糯米飯黏得嚟有嚼口,唔會太硬難吞或濕到爛
糯米厚度啱啱好包得住滿滿嘅餡料,成完美比例
雖然平時唔係成日食粢飯,但呢個好出色,冇乜野可以挑剔💕
狂人粢飯

▶️ 牛油果鰻魚玉子粢飯 ($55)
全部粢飯大大件,足料飽肚
入面有肉鬆、青瓜絲、油炸鬼、牛油果、鰻魚、玉子
牛油果非常軟熟🥑不過味道唔太出,可能俾其他材料搶咗
鰻魚反而好出,口感黏黏地,鰻魚汁甜味同鹹肉鬆成反差
都有油炸鬼,但係就冇原味嗰個咁大條
整體呢款味道比較日式
牛油果鰻魚玉子粢飯

▶️ 吉列豬扒粢蛋飯 ($45)
有肉鬆、青瓜絲、油炸鬼、榨菜、玉子、吉列豬扒
用上沙律醬令粢飯冇咁乾
吉列豬扒同樣香脆🐷
吉列豬扒粢蛋飯

▶️ 紫麻薯小丸豆花 ($58)
最新推出嘅《紫薯麻糬》系列,兩個都係我嘅至愛💜
豆花底夾雜真紫薯蓉,面頭有好多粒粒小丸子同大大嚿淺紫色麻薯,好豐富!
紫麻薯小丸豆花

豆花口感幼滑細緻,好香黃豆味,同超市一盒盒嘅明顯唔同😋本身亦唔甜
真紫薯蓉帶天然甜味,含有花青素同纖維,感覺健康🍠
紫麻薯味道幾驚喜,超重牛奶味🥛好似食緊牛乳布甸咁,不過就唔係軟糯煙韌type
小丸子似白色嘅珍珠,可惜整得淋咗少少,已經溶溶地,冇咁Q彈
成個組合非常正,甜度適中,多重口感層次,十分推介❣️

▶️ 鮮芋泥豆乳 ($32)
芋泥用真材實料芋頭新鮮製造,磨到好滑身
一開始同豆乳分開兩層,芋泥佔1/3
個人唔係芋頭控,所以覺得一般,但鍾意佢芋泥唔會加糖調到好甜👍🏻
建議飲前溝勻,否則去到尾吸唔到杰身嘅芋泥

▶️ 7特濃豆乳 ($24)
無糖淨豆乳,更能品嚐到豆香味
特別在比較杰身濃厚

▶️ Oreo奶蓋珍珠豆乳 ($48)
非常邪惡但豐富😈
外賣俾屋企人,個膠樽好似可樂罐咁啤實咗,唔驚倒瀉
Oreo奶蓋珍珠豆乳

佢嘅豆乳同豆花真係冇得頂👍🏻保持到水準之餘能夠起眾多芋圓甜品舖中突圍而出
粢飯今次食覺得出色過上次,多料咗,油炸鬼又脆啲 (可能分店問題?)

欣賞佢不斷推出新系列,帶俾食客新鮮感,試成世都試唔晒成個Menu🙈
樂富呢間冇荃灣嗰間咁大,相對寧靜啲舒服啲,星期日2pm嚟到唔使等位,order少啲上菜亦快啲
服務唔錯,好有禮貌

價錢上本身覺得粢飯偏貴,飲品甜品合理,但食完之後認為物有所值,平均$80/人一個lunch算抵食
全部野咁大份足料,食到超飽又滿足
未試過嘅朋友仔真係要試吓啦💕包你一試難忘,回頭率勁高‼️
狂人粢飯
牛油果鰻魚玉子粢飯