2023-01-16
55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥第一次食呢款菜式,原來係用麵包糠、醬料同香草舖上羊架再焗,切開羊脂同羊肉分佈分明,入口甜甜辣辣,又有脆脆一粒粒既麵包糠,口感豐富。羊肉肉質軟嫩,好易切,本身55度就大概係5成熟,但我地希望7成左右餐廳都話可以。伴底有燒茄子,都好好味,有油香軟腍腍,加埋羊一齊食又有另一番滋味。追加$68蒜片辣椒白酒煮意粉,值得加,因為真係好味,唔會太乾身,有蒜味又香辣,好惹味。咁樣就配出1個羊肉意粉!火焰雪山我又係第一次食火焰雪山,大部分黎既人都有點呢款甜品。店員會拎住點著火嘅酒,淋上雪山等佢慢慢燃燒,佢燒既程度係岩岩好微焦,好似BBQ左既綿花糖咁,呢個就係微焦既蛋白。鬆厚嘅蛋白原來仲包住朱古力蛋糕同雲呢拿雪糕,仲有士多啤梨同藍莓既鮮果配搭中和甜味。完全做到個隻冰火既口感,一班朋友黎最岩食呢個甜品,又岩晒打卡。精選特色蛋糕,當日係藍莓芝士蛋糕,呢款cake一D都唔漏,好香濃芝士味,藍莓醬又岩岩好清甜,非常不錯。
火焰雪山