2013-01-10 1177 views
多謝鄧氏伉儷邀約,先可以食到餐咁美味既粥底火鍋!!要想再食都唔容易,店主話粥底火鍋已經full booking到出年4月lu~看店面點都估唔到呢度係一個卧虎藏龍既地方呢間家庭式既小店只有四五張檯,大抵只能容納20多人,難怪成日都爆滿粥底火鍋一定要打電話預訂,而且起碼要有四個人,皆因所有材料都係店主當日先出去街市搜羅有乜新鮮就買乜,老闆係塔門人,所以揀既海鮮絕對新鮮,而且同個粥底夾極了! 當日準時6點去到粥底仲係熬製近,就叫住D小食試下先最特別既香煎塔門大尾魷魚春剛巧無貨,唯有試下個馬交魚餅,煎得十分香口,同泰式既炸魚餅大不相同!當晚我地既火鍋料有鮑魚,大蜆,大尾魷,象拔蚌,三點蟹,中蝦,泥鯭等等,全部都好新鮮!! 份量都唔少,我地全部都食到捧住個肚!尤其出色既係大尾魷同三點蟹,店主話大尾魷係每日新鮮o係塔門釣既,食落當然好味D啦!三點蟹唔係好多人識,只係店主呢D水上人家先知佢係好野~唔好睇佢細細隻,肉地好到不得了,而且味道好鮮,襯粥底棒極了!精華都係o係最後既粥底到,本身已經有大地魚吊下味,再俾我地熬足兩個幾鍾,大大話話吸收左七八種海鮮既精華,點會唔甜!? 最緊要係個肚仲有空位...
多謝鄧氏伉儷邀約,先可以食到餐咁美味既粥底火鍋!!

看店面點都估唔到呢度係一個卧虎藏龍既地方

當日準時6點去到粥底仲係熬製近,就叫住D小食試下先

份量都唔少,我地全部都食到捧住個肚!

三點蟹唔係好多人識,只係店主呢D水上人家先知佢係好野~

呢個價錢,呢種質素,呢餐絕對超值!!

預早幾個月book都係值得的

Other Info. : 粥底火鍋比較少肉類,當晚只有牛𦟌同雞肉,店主話太多肉D血水會影響啖粥既鮮味 佢話唔介意客人自己帶一兩包肥牛去,不過唔recommend咁解 我都覺得要食粥底火鍋就要get the best out of it, 而且食海鮮料也食飽了!
2012-12-15
$160 (Dinner)