上個禮拜諗住再帶小朋友去睇下有冇機會🈶️搖搖椅坐住食飯。點知天公不做美‼️去餐廳之前落大雨,去到嘅時候戶外🈚️開😔雖然有啲失望,不過都有美食補償番😚今次依然係叫咗一汁三菜便當,本來諗住試吓其他主食,點知小朋友堅持要食返上次嗰個烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆😆今次嘅漬物其中一樣同上次唔同,不變嘅係我依然最鍾意柚子蓮藕片,清新又爽甜😋日本極上太白63度慢煮蛋勁流心又香蛋味🥚烤芝士漢堡扒🥩肉質軟腍🈚️渣,配合埋芝士及適量嘅燒汁,惹味但唔會膩😋今次我🈚️用雞蛋拌飯,而係喺穀米飯入邊加入鰹魚昆布茶漬湯,令穀米飯更軟熟,喺炎熱嘅夏天食會更開胃😉除咗主食就梗係要食埋佢哋嘅麻薯傳統班戟🥞今次就試咗伯爵茶麻薯傳統班戟🥞 Pancake上面嘅牛乳雪糕🍦好消暑,加埋海鹽忌廉芝士醬就🉑以中和甜度~pancake帶有淡淡伯爵茶香味,而內藏嘅紅豆麻薯口感軟糯,2⃣️者味道好夾😍飲品方面我就叫咗一杯Flat White比自己☕️而小朋友就飲桂花蜜梳打🥤🈶️清新嘅桂花香但又唔會太甜,因為糖漿都係佢哋自己整架。

一汁三菜便當

漬物三吃