2017-06-11
海膽無論外表、顏色、特點都同榴連一樣。鐘意既人就迷之傾慕,唔鐘意既人就隔開三尺遠。我就係前者,而我既另一半就係後者,佢常常說:「why u pay so much to eat those shxx?」今天就要拋夫,同另一海膽fans去朝聖。open your eyes widely因為餐廳係石板街既側邊,可能會俾d街檔遮左架。餐廳唔大架,就係居酒屋既感覺,我地坐bar檯,廚師係正我地面前準備食物,又可以同樂師傅傾下計。10層海膽杯比出奇蛋仲要多7層驚喜既,當然要叫呢個海膽杯。層層都靚料:燒白飯魚脆片、黑魚子、沖繩海葡萄、拖羅蓉、三文魚子、白蝦、松葉蟹肉、鮮海帶碎、紫海膽等所有靚料一啖過再嘴裡爆發,真係match made in heaven!三文魚他他海膽沙律見到面頭d海膽,個心即刻沾沾。最鐘意佢個香梨超甜,加埋d沙律菜真係好清新,balance感覺好膩既海膽。海膽松葉蟹肉燒帆立貝呢個帆立貝真係不得了,食完我會醉因為用sake整架,所以入口有清酒味。見住呀師傳在我面前細心夾海膽在面,我的心也快被溶化了。海膽燒岩蠔好用心,連個碟都係蠔形架,真要讚個岩蠔有d沙律醬包住焗,最後加成件海膽同
今天就要拋夫,同另一海膽fans去朝聖。 open your eyes widely
因為餐廳係石板街既側邊,可能會俾d街檔遮左架。
餐廳唔大架,就係居酒屋既感覺,
10層海膽杯
比出奇蛋仲要多7層驚喜既,當然要叫呢個海膽杯。
所有靚料一啖過再嘴裡爆發,真係match made in heaven! 三文魚他他海膽沙律
見到面頭d海膽,個心即刻沾沾。
海膽松葉蟹肉燒帆立貝
呢個帆立貝真係不得了,食完我會醉
因為用sake整架,所以入口有清酒味。
見住呀師傳在我面前細心夾海膽在面,
我的心也快被溶化了。
海膽燒岩蠔
好用心,連個碟都係蠔形架,真要讚
個岩蠔有d沙律醬包住焗,最後加成件海膽同蟹子在面
成件slurp落喉嚨,滿足呀,海膽俾暖暖既蠔更帶出味道。 太極
賣相一流啦,係一邊咸(凍)一邊熱(甜)
好得意
凍個面,係海膽黑魚子加拖羅蓉
熱個面,係紫薯蓉炒鮮奶。
其實除左海膽既菜式,其他食物都好正架。 清酒鮑魚雞翼
唔係普通既雞翼,
係去左骨既,仲以要包左隻鮑魚係入面。
雞翼夠曬味,皮夠脆,而且好juicy!
免治雞肉棒
好味,因為係免治雞肉撈左d軟骨係入面,
爽爽既,超正! 好似帶子?唔係,係茄子,切得太靚了!
芝士魚餅
嘩,一咬開,見到白色擠出來,
已經滿心歡喜,超cheesy! 海膽雪糕
有小小咸咸甜甜,好特別
餐廳自定製,蒸左海膽再拎去打碎整雪糕,
上檯再加一件雪糕,perfect end to my uni night!
整體好愉快,見到師傅好用心好俾貨,一定要再黎呀!