2018-04-26
近呢2年周不時見到616 既分店,不過小妹又唔係好有興趣去食打邊爐,畢竟打邊爐係要有Mood 先會想去食。今日呢個Mood終於黎喇!就去會一會呢間西環分店616 Yeah店內裝修好有懷舊風味,一入去有幾間開放式店舖設計既包廂,有海味店主題、懷舊士多主題等等,連個廁所都大大字寫住”茅廁”,真係落足心機令客人有一種童年回憶,值得一讚現場仲有一張圓枱醬料區,俾大家可以慢慢配搭,當中仲有少見既細細粒青檸,即刻有泰國Feel鴛鴦酸菜牛骨湯 $78酸菜湯有花椒,所以食落會令個嘴會麻麻地既感覺,不過個湯唔係好辣,如果可以辣D會更過癮。牛骨湯用了牛骨之外仲有栗米、蘿蔔,一邊食一邊都嗅到栗米既香味,幾吸引一開始試飲2款湯都覺得咸咗D,不過加咗湯之後就中和咗個咸味了腩頭 $68/封門柳 $68/匙柄 $48封門柳係控制橫膈膜的肌肉,望落好似好薄切,但其實師傅將佢介咗花,但淥完都唔會好薄,好濃牛肉味。經Research後,發現每隻牛只有兩塊,真係好珍貴每片腩頭都係薄切的,一半脂肪一半肉,不過小妹對腩頭感覺不大,因為細細片,食不出佢既質感匙柄係肋骨之下,牛味都濃而且質感都幾柔軟彈牙牛心椗 $48/羽衣金蘭 $
鴛鴦酸菜牛骨湯 $78
腩頭 $68/封門柳 $68/匙柄 $48
匙柄係肋骨之下,牛味都濃而且質感都幾柔軟彈牙
牛心椗 $48/羽衣金蘭 $28
牛心椗白色薄薄一片,係連著牛心的血管,白雪雪咁,口感爽脆,唔需要淥太耐,只需1X秒就得啦
近年大熱的蔬菜類之一,具抗癌作用的硫配醣體及豐富營養素所以深受健康人仕歡迎。食落幾爽,即使淥耐咗都Keep到爽口質感。不過有少少澀澀地,不過小妹接受到既
黑百葉 $48/牛骨髓 $48/吊龍伴 $68
黑百葉只需要淥大約8秒左右,如果淥太耐會變韌。不過黑百葉的味道都同質感小妹唔太LIKE,好睇隨黑百葉附上一碗芝麻辣醬,即時唔同唒
牛骨髓白色一條條, 軟軟滑滑又有點煙韌,岩哂小妹鍾意煙煙韌韌既感覺。不過牛骨髓唔太容易入味,建議沾醬食
吊龍伴係肉眼邊緣部分,只佔牛隻1%,非常珍貴,淥後仍然十分淋滑,值得一試
稻庭烏冬 $28
打邊爐點可以少咗最後既烏冬架,烏冬吸收哂湯既精草而且酸菜湯既酸味令已經好飽既感覺都忘記哂。呢款烏冬煮一陣已經食得,但仍然有烏冬爽口彈牙既質感
菊花桂圓露 $9
店家近日推出的自家製飲品,價錢唔貴而且即日煲,岩哂一邊打邊爐一邊下火。材料用了菊花、桂圓、杞子,好有屋企Feel,最緊要佢又唔太甜
店員會介紹是日精選,畢竟牛既刁鑽部位唔係日日返貨,全部售完即止,所以大家不妨聽下店員意見,食下D特別部位。最欣賞既係枱面既餐紙會寫咗好多牛部份淥既時間,如果沒有寫既,都可以問下店員,佢地都好樂意解答,服務一流
總括小妹都會推介各位去試下,因為店內環境的確好適合一班朋友相聚而且周圍都係懷舊裝飾,打卡必到之店