2024-11-08
同一位「沙田友」一位「荃灣友」(我就港島友)試呢間晚餐坐咗最埋便嘅卡位裝修同燈光配合,都幾靚,坐得舒服仲見到一列「me-time」吧檯一個人食都唔尷尬7:03 pm手機完成落單7:06 pm 先嚟飲品凍柑桔蜜。椰奶紅豆冰。玄米綠茶啫喱冰我杯係中間嗰杯椰奶紅豆冰,紅豆軟硬適中「沙田友」杯凍柑桔蜜叫咗「少冰」,啲冰冇乜少到😅,但「沙田友」亦冇特別畢走啲冰7:13 pm已經嚟齊晒效率快得驚人,啱晒我呢啲冇耐性又唔餓得嘅人水牛城辣汁烤雞中翼我覺得可以再辣啲(可能我本身好嗜辣,食譚仔係要「特辣」級嗰隻)芝士白汁煙肉焗西蘭花呢個係見到Openrice有好評,所以order秒清,呢個極推介驚喜有 蒜香牛油焗田螺 供應🤓去埋殼,食得方便仲有好好味嘅薯蓉呢個必叫大推蒲燒鰻魚炒珍珠飯呢個係「沙田友」叫,佢讚好味我試咗幾羮,一啲都唔腥亦唔油辣地獄叉燒讚歧拉麵呢個係「荃灣友」嘅選擇我試咗麵,見到叉燒都想試🤤但又唔想「荃灣友」唔夠餸呢個可以再辣啲烤雞茄子百里香忌廉焗珍珠飯呢個係我嘅選擇,份量好足記得上檯時,「沙田友」話:「啲茄子仲可以咁紫,冇變黑」呢個好好好好味但因為我食咗雞翼 西蘭花 田螺 少少拉麵同鰻魚炒飯
坐咗最埋便嘅卡位
裝修同燈光配合,都幾靚,坐得舒服
仲見到一列「me-time」吧檯
一個人食都唔尷尬
7:03 pm手機完成落單
7:06 pm 先嚟飲品
凍柑桔蜜。椰奶紅豆冰。玄米綠茶啫喱冰
我杯係中間嗰杯椰奶紅豆冰,紅豆軟硬適中
水牛城辣汁烤雞中翼
我覺得可以再辣啲
(可能我本身好嗜辣,食譚仔係要「特辣」級嗰隻)
芝士白汁煙肉焗西蘭花
呢個係見到Openrice有好評,所以order
秒清,呢個極推介
驚喜有 蒜香牛油焗田螺 供應🤓
去埋殼,食得方便
仲有好好味嘅薯蓉
呢個必叫大推
蒲燒鰻魚炒珍珠飯
呢個係「沙田友」叫,佢讚好味
我試咗幾羮,一啲都唔腥亦唔油
辣地獄叉燒讚歧拉麵
呢個係「荃灣友」嘅選擇
我試咗麵,見到叉燒都想試🤤
但又唔想「荃灣友」唔夠餸
呢個可以再辣啲
烤雞茄子百里香忌廉焗珍珠飯
呢個係我嘅選擇,份量好足
記得上檯時,「沙田友」話:「啲茄子仲可以咁紫,冇變黑」
呢個好好好好味但因為我食咗雞翼 西蘭花 田螺 少少拉麵同鰻魚炒飯,我食到一半已經食唔落,其實我哋如邊傾邊食,我應該可以慢慢食得晒,但我覺得監硬食落去,口感會下降,醒起我帶咗保鮮盒,所以。。。
我決定帶走食剩嘅,第二日食,一樣咁好味
今餐我請,本應點叫都得(唔怕令朋友夾多咗錢),所以勁後悔冇叫多份田螺外賣
甜品係可以令女性有第2個胃
食完之後再睇吓餐牌有冇甜品先🧐
係→冇嘅如果有兩三個甜品,譬如雪糕呀 cheese cake呀就更好
但我杯紅豆冰都算係甜品啦
嚟之前,「荃灣友」問「呢間有冇啤酒?」,我睇咗Openrice,知道冇,可能申請酒牌比較麻煩同時間耐啦,如果有就更好(我有啲貪心)
記得好似8:45pm職員就俾單我,呢間收9:30pm,我話我用Apple pay,職員話:「咁就要出去埋」,咁我俾現金啦,職員肯收😜我唔使出去,啱晒我呢啲「豪華臀」不離座嘅懶人😆
之後睇返張單,價錢真係好抵
不枉我由港島過嚟食