2023-10-03
今日同大胃王打邊爐當然要揀間任食,而質素又要好,一鍋堂就係最好既選擇,不單生、熟野食多選擇,連湯底都多選擇。今次我就試左呢個潮汕湯底,主要係用大地魚骨熬湯,好鮮甜,但又加左白胡椒既調味。又白又惹味。揀左set C,有日本黑毛和牛&澳洲和牛,係最高既級數,但只要食兩三碟日本黑毛和牛一定回本。切到薄薄,但大大片,而且雪花均勻,入口即化又有濃濃的牛肉香,超正!但如果怕食太多會飽左,可以揀澳洲和牛,肉味更出眾,但脂肪較少,可以食多幾塊。另外重有好多不同部位嘅牛肉,例如牛頸脊、封門柳、牛板腱、薄切牛舌,各有特色。最印象深刻係香辣牛肉滑,少少辣好惹味。而豬肉就有黑毛豬,脂肪比較多,但滾一滾就食得入口都唔覺油膩。其他比較特別嘅火鍋配料有野生竹笙,最愛。又有手工雲吞、麻辣豬肉餃、自家墨魚餅,真材實料,墨魚餅仲好彈牙。另外基本配料,仲叫左粟米、手打墨魚丸、牛柏葉、鮮淮山、蟹棒等。除咗好多特色火鍋配料,重有各式各樣既即食小食,例如麻辣蓮藕、涼拌秋葵、蒜香四季豆、涼拌大豆芽、白灼鮮蝦,重有各式各樣嘅丸類、腸仔都可以喺外面拎到。而麵類多有十分多的選擇。最後提提大家一定要食埋Gelato雪糕先走,超滿足。
最後提提大家一定要食埋Gelato雪糕先走,超滿足。