2019-08-12
呢日去完尚德廣場新開全層嘅迪卡卡運動舖,所以喺商場搵埋嘢食。隔離嘅台灣餐廳好多人,所以去咗食漁樂。之前已經食過漁樂,做街坊生意,性價比高👍🏻。唔知係咪weekend所以無晚市套餐,剩係得個2人餐,所以我哋都係散叫算。btw餐廳裝修都幾靚,但冷氣太凍,有張枱仲吹到發發聲,店員係咁叫人唔好坐😂。我哋3個人嗌咗一個🐔海南雞雞油香飯($67)、一碗🐷冬蔭公豬頸肉湯金邊粉($52)同一碗🚄越香火車頭雜錦湯金邊粉($52),另外因為泰式燒野菌茄子🍆有半價($28),所以叫嚟當菜食。由於無餐所以叫飲品要加錢,但可以以半價價錢嗌飲品,要咗杯🍍青檸菠蘿梳打(+12)同🥤香茅青檸可樂(+12)。嘢食好快就到,海南雞飯啲雞係無骨🦴,味道正常,但色水就麻麻哋好瘀下。而且平日海南雞飯有跟冬瓜湯,佢就無😟,但要讚嘅係佢個飯好好味,有椰香🥥。另外就係果兩碗粉🍜,估唔到兩碗都勁大碗,啲金邊粉嘅量係超超超多,兩個人食一碗都完全夠,豬頸肉都有唔少仲幾大嚿,但就硬咗少少。而且個冬蔭公湯比較辣🌶,好彩有叫嘢飲姐。題外話,如果唔夠湯可以叫店員加湯的👍🏻。至於碗火車頭我就無食,但見到好多餸。另外仲有份焗雜菌茄子🍆,有好多芝士喺面
另外仲有份焗雜菌茄子🍆,有好多芝士喺面好香,同時發覺菇嘅量仲多過茄子😂。但由於碗粉太大喇,所以食唔哂啲茄子要拎走。飲品方面,我杯青檸菠蘿梳打都幾好味唔會太甜太假,仲幫我解辣。
總括嚟講,漁樂真係幾抵食,食物選擇多,麵食小菜小食等等都有,而且唔使收加一。食物味道唔算勁好味,但都ok啦,屬中上水平,漁樂都真係算係一間抵食嘅街坊餐廳👍🏻。