2021-04-27
繼續尋找日系美食🇯🇵Brew Note Coffee系姊妹店 餐廳採預約制 要先在網上登記才可入座 所以千祈唔好嘗試walk in, 一定冇位😂甫到門口已經有一種日系嘅感覺; 主要探用木材做裝飾和傢俱 門口旁有三張榻榻米枱 感覺像去了京都佢哋嘅餐牌會定時更換 今日主菜就點了烤三文魚幽庵燒定食和麥味噌豚汁&豚角煮定食每當端上食物時 店員都會詳細介紹食材和煮法 值得一讚👍 首先烤三文魚用上柚子汁醃製能帶出三文魚嘅鮮味 而本身魚肉亦特別肥厚 再配以自家醃製蔬菜, 當季本地種植小菜及北海道夢美人米, 好有飯香另外麥味噌豚汁及豚角煮定食, 豚角煮用上慢煮方法 再加上鐵觀音 所以肉質食落會特別腍及嘗出茶香 至於麥味噌豚汁係利用出汁去熬煮湯底 可以撈飯食😋另外飲品方面就點左一杯台灣手工黑糖熱牛奶配肉桂條及一杯Ecuador chocolate最後甜品方面就點左一客純素焙茶焦糖黑朱古力撻及純素熱情果粉紅胡椒撻 兩款甜品都很特別 味道都很突出 可見心思 並非一般行貨餐廳長期爆滿 而且要預約先可光顧 但絕對值得 早啲訂位吧!
最後 甜品方面就點左一客純素焙茶焦糖黑朱古力撻及純素熱情果粉紅胡椒撻 兩款甜品都很特別 味道都很突出 可見心思 並非一般行貨