2016-04-06 676 views
對於一向不太好蕃薯、紫薯類食材的我來說,初初踏入這小店,其實只是抱著陪朋友來食紫薯雪糕的心態而已。入到去才知原來雪糕店最近改了menu, 推出了伯爵茶及豆腐口味雪糕,反正先前食晚飯時飲多左兩杯醉醉地,食返個雪糕解解酒refresh下都好。整個menu 共有五款選擇,初嚐店舖作品,點了比較多花款的「三兄弟」來試。雪糕可選淨伯爵茶或淨豆腐又或者mix, 我選了mix, 雪糕配上白玉、比利時曲奇及脆米粒(可選杏仁片),帶有些少和風感。先品嚐一口靈魂 – 雪糕,伯爵茶味十分清香,甘醇的茶味之中帶些微甜,夾雜著較淡口的豆腐雪糕,味道十分夾,再配上脆米粒,令雪糕食得更有口感、更有層次。不過最令我驚喜的,反而是雪糕上那塊比利時曲奇。本身還以為小小一塊曲奇冇咩驚喜,但食落就知唔係平價貨。少少脆口、又有少少牛油香味,連埋少少軟雪糕一起食,好似食緊雪糕waffle 咁,食完杯雪糕真係成個人醒神哂!
TakeAway