2021-12-08
記得疫情前曾經計劃去意大利,事隔2年我間中諗起都會搵間意大利餐廳當去左旅行... 沿半山扶手梯上到蘇豪伊利近街行下望下大館,路經中環街市,行下欣賞下沿路風景的確有去旅行感覺Openrice 訂座晚餐有7折都好抵食 入到餐廳裏面燈光浪漫有格調,一坐底waiter 送上Sparkling Prosecco,飲啖酒放鬆下,Prosecco 有果香之餘帶微酸,喚醒味蕾 好快waiter 送上餐前麵包,咬落幾香 Burrata每星期由意大利直送Burrata Cheese,比mozzarella更creamy更軟滑細緻,裏面奶香十足,簡單加上pepper 食返原有味道,creamy burrata 的確好正starter Parma Ham 份量都唔少,Aged 20個月入夠香口而唔過鹹 下次可以叫其他味既 Carbonara 意粉用上手造意粉,軟硬適中,用炒香Pork Guanciale係正宗意大利醃製豬肉,正宗意大利Carbonara先用,加上Pecorino DOP cheese芝士味香而唔會過濃,整體入口不油不膩 Organic-Fed Chicken鷄肉烤得幾香,咬落ju
Openrice 訂座晚餐有7折都好抵食
好快waiter 送上餐前麵包,咬落幾香
Burrata
Parma Ham
Carbonara
Organic-Fed Chicken
鷄肉烤得幾香,咬落juicy仲幾滑,旁邊side dish有烤什菜
Buffalo Mozzarella
Mozzarella入口好香滑,配上新鮮沙律菜感覺好fresh
Over Baked Pramigiano Reggaiano Baby Spinach
用熱辣辣鐵盤上枱,得別香而且可以保持溫度,香濃芝士焗菠菜,非常惹味
Homemade Traditional Tiramisu
的確係必食甜品,咖啡、芝士、手指餅,完美配合,cream cheese 打得軟熟滑溜,入口香滑唔膩,味道絕對拍得上大酒店水準
Illy Coffee Cheese Cake
聽聞Cheese Cake都唔錯!果然有別於一般Cheese Cake,入口軟滑,加上旁邊香濃espresso平衡芝士膩
高質正宗意大利菜再加埋7折優惠,環景舒服幽美,簡直無得彈