1K
2021-11-18 215 views
每次去寶林探朋友, 也會去新都城中心食晚飯, 今次食潮州菜, 揀咗 四點金飯店,  店名吸引, 餐廳門外有彩照餐牌多張, 價錢中等.入門看見古雅佈置, 中國人喜慶的燈飾, 感覺喜氣洋洋 !!餐廳 座位舒適, 整齊,  店員招呼有禮.  我和朋友, 各點喜好.  先選潮州 滷 鵝 , 又點了湯, 魚和肉.留意看優惠, 一定要食.如果一家人來, 套餐也合適.朋友較細心, 他說坊間疫症未散, 要多飲清潤湯.即叫兩碗  菜膽杏汁白肺湯,   奶白色湯頭味美.  杏味濃, 入口啖啖和暖, 我們連白肺都吃清.滷水獅頭鵝 (上裝)餐廳主打菜式滷水鵝,  鵝肉出品正,   大碟足料.鵝片有鵝味, 滷得又入味, 味道濃香,  不會鹹.   肉質細滑帶少少膏, 滋味.  豆腐大大塊又夠滑.我愛食魚, 從優惠餐單中選了 涼瓜炆龍躉頭腩煲,熱騰騰用煲仔盛載,  好惹味又香噴噴. 這個龍躉頭腩 肉質新鮮滑口, 好肉少骨, 材料細選,  調味道,  涼瓜炆得剛剛好, 吾會過稔. 這碗 韭菜豬紅 只售 $1   跟涼瓜炆龍躉頭腩煲齊點 (每周優惠酬賓精選), 好大碗 !!   仲意食豬紅者必叫, 豬紅好滑配韭菜,
入門看見古雅佈置, 中國人喜慶的燈飾, 感覺喜氣洋洋 !!
餐廳 座位舒適, 整齊,  店員招呼有禮.
留意看優惠, 一定要食.
如果一家人來, 套餐也合適.
朋友較細心, 他說坊間疫症未散, 要多飲清潤湯.
即叫兩碗  菜膽杏汁白肺湯,   奶白色湯頭味美.  杏味濃, 入口啖啖和暖我們連白肺都吃清.
滷水獅頭鵝 (上裝)
餐廳主打菜式滷水鵝,  鵝肉出品正,   大碟足料.
豆腐大大塊又夠滑.
我愛食魚, 從優惠餐單中選了 涼瓜炆龍躉頭腩煲,
熱騰騰用煲仔盛載,  好惹味又香噴噴.
好大碗 !!   仲意食豬紅者必叫, 豬紅好滑配韭菜, 一流.
朋友是食肉獸, 他叫了招牌巧手菜, 鳳梨梅羔一字骨,
賣相, 味道優勝. 份量足.
 精選排骨肉質不肥不瘦,  口感鬆, 外層有薄薄的炸漿炸至微脆,  頂香口.
伴有鳳梨, 好食.
潮州白粥,  煲得軟綿綿, 好滑.
食物用料有揀選, 好食好味,  廚師廚藝不錯, 地方好坐又乾淨, 價錢唔貴, 合經濟原則.
$330 (Dinner)
  • 菜膽杏汁白肺湯
  • 滷水獅頭鵝