2024-09-26
雖然知道繁忙時間,搭枱同調位都好正常。通常野食未黎之前都唔介意轉下位。搭枱直頭冇所謂,反正食完都走。但都唔係一餐飯調三次座位吧。~~~~兩次既經驗都麻麻地。兩次我入去個時,餐廳都冇乜人。第一次既經驗,我被安排座位後,就立即叫野食。係等野食過程中,有個戴眼鏡既女職員話,依家係繁忙時候,希望我調一調位。反正未有野食,咁我調左位。第二次,野食黎左,之後我食左少少,同一個女職員又叫我調位,咁我又再調多次。反正都係剛開始食。第三次,我食左一半,佢又繼續話好多人,叫我再調位。第一次食飯要調三次位。~~第二次經驗,我同樣都係被安排座位,個度啲位全部都係2人位,啲枱可以拍埋變4人個種。咁岩我被安排坐係拍左做4人枱既枱。張所謂既4人枱,其實仲有另一個女士食緊飯,而我個野食又送到,同埋我又食左一半。又係同一個女職員叫我調位。今次我話:「唔好意思,我唔調啦!」女職員態度勁差咁話:「佢話唔肯調位喎!」之後就安排左啲客人坐其他枱。仲要一邊安排客人,一邊好大聲咁講:「唉,啲人又要坐係度,阻住啲四人枱。」其實,都唔洗咁樣講野掛?一開始坐邊,又唔係我選,如果咁驚一個人霸住自己啲枱做唔到生意,不如直接貼住「只招待兩人以
通常野食未黎之前都唔介意轉下位。
搭枱直頭冇所謂,反正食完都走。
但都唔係一餐飯調三次座位吧。
~~~~
兩次既經驗都麻麻地。兩次我入去個時,餐廳都冇乜人。
第一次既經驗,我被安排座位後,就立即叫野食。
反正未有野食,咁我調左位。
第三次,我食左一半,佢又繼續話好多人,叫我再調位。
第一次食飯要調三次位。
~~
咁岩我被安排坐係拍左做4人枱既枱。
又係同一個女職員叫我調位。
今次我話:「唔好意思,我唔調啦!」
女職員態度勁差咁話:「佢話唔肯調位喎!」
之後就安排左啲客人坐其他枱。
其實,都唔洗咁樣講野掛?
一開始坐邊,又唔係我選,如果咁驚一個人霸住自己啲枱做唔到生意,不如直接貼住「只招待兩人以上既客人」。