2017-07-31
星期五晚同男友係北角區搵食,見呢間野新開未試過,門口又幾令,咁咪唸住試下。入到去都幾多人,鋪頭算大,都放得落十幾張枱,一坐底服務員即刻招呼我地,態度都唔錯。服務員細心地教我地攞起點餐紙,好似食車仔麵咁選擇自己想食ge野,而且佢係過左膠的餐牌,用顏色筆圈,感覺上好環保,呢個都令到我加佢分!我點左個3送米線(因為最少要選3個送) 我點左豬皮,魚片頭同豬軟骨,湯底就點左怡保雞湯,因為我食唔到辣,咁男友點左naksi lemak 即係馬拉招牌辣雞飯,另外嗌左2支串燒,同一杯豆漿。正當我以為都幾好食的時候,就黎料!首先杯豆漿就唔凍唔熱咁,個店員話佢個雪櫃壞壞地所以就無得太凍,果時已經驚驚地,但都照飲啦,話哂成$12。之後個naksi lemak同我個米線都到左,個naksi lemak望落都幾開胃,男友就覺得好辣,不過整體都ok啦。好啦,重點係我個米線,個湯底油到一個點,我唔知佢本身係咪應該咁油,定係我見識少,但總之越食越唔舒服,豬皮都夠爽,但唔夠林,豬軟骨同魚片都不過不失。 咁我就一路食一路飲果杯豆漿,食到咁上下突然有d想嘔的感覺,呢個時候個串燒先黎!咁我就連個串燒都無食,我即刻出左去條街度,
正當我以為都幾好食的時候,就黎料!
咁我就連個串燒都無食,我即刻出左去條街度,已經feel到個肚好辛苦,15分鐘後我就係隔離街嘔左,係嘔翻成個米線出黎。
我個人認為係我食唔慣d咁油的湯底,而最大原因有機會係杯豆漿過期or唔新鮮
總結:無下次