2022-08-20
上次第一次去啟德已經見到開左好多新餐廳,其中依間叫《GoodDay Solar》我都bookmark左。晏就去到嘅時侯已經走到滿哂。餐廳環境都幾大,主打白色工業風。首先門口最左側係熱門三層石梯打卡位,坐係上面高人一等都幾特別。中間就係高枱窗口位,同埋右側都有四人嘅低坐位。值得一提係依間餐廳係pet friendly, 見到有人帶左兩隻貓貓入黎袋嘢,氣氛好和諧。主菜方面,店員就介紹左兩個出名嘅主菜。盛日早餐 Super good english breakfast $128比起其他cafe,佢嘅材料就更加豐富。有哈密瓜、炒蛋、芝士腸、紫薯餅、煙三文魚、烤蕃茄、沙律、大啡菇、多士。特別嘅係佢地用紫薯餅代替傳統嘅薯餅,外邊煎到香脆,內餡嘅紫薯甘甜。採用日本雞蛋整成嘅炒蛋,特別嫩滑。另一樣加分位係佢地有抹茶多士,抹茶味好濃郁。真係全部都食晒,每一樣嘢都好好食,份量亦都充足。爽瓜瓜熔岩手打(美國)牛肉芝士漢堡 $138店員介紹依個係鎮店之寶,佢哋用咗秘製嘅花生醬,好濃郁又有花生粒。美國牛肉漢堡扒都煎到好香,一咬真係成口都係肉汁。芝士係半熔狀態,加埋好爽口嘅青瓜,值得一些。面頭嗰包係勁脆!飲品:青
主菜方面,店員就介紹左兩個出名嘅主菜。
爽瓜瓜熔岩手打(美國)牛肉芝士漢堡 $138
飲品:
青瓜接骨木梳打 $48
青瓜整成嘅梳打真係第一次飲,完全係冇草青味,青瓜嘅青爽同梳打好夾。接骨木亦都有減低感冒同埋氣管嘅疾病。可以講呢個係清新得來大有花香同埋嗰隻味有啲似青提子味,店員就話似細細個嗰時識嘅戒指糖,其實咁樣聽就已經好吸引,所以即時叫咗🤪
西瓜蜂蜜咖啡通力 $60
依杯又係另一款特色調配飲品。
其實叫嗰時心入邊1516,但係又好想試呀,咖啡微苦帶果味再加上有西瓜味tonic。係咩味,我都好難形容,你哋想知就自己去去試吓😂不過都唔係難飲嘅我自己係覺得幾鍾意,除咗稍為有少少甜之外,個味道係清新又帶有甜蜜蜜又帶苦,我覺得係好有層次!而且店員都同我叫我先分開是兩隻味,之後先再溝埋一齊飲。略有驚喜,值得一試㗎!
我係open 去試新嘢㗎!