2022-08-19
尖沙咀近年有不少樓上特色餐廳開張,價錢及食物水準可媲美附近甲級商場的連鎖餐廳。友人曾光顧這間在亞士厘道掘頭路的西餐,建議成為是晚聚會的落腳點。餐廳位於商業大廈4樓,樓面佈局呈長方型 (大約5-6張坐到5人的卡位及數張大枱),更有一露天位置(大約可容納20人)方便吸煙人士進食。露天位置設有彩色花牆、打卡椅及DJ音樂設備,相信可以預訂場地作小型宴會。由於8月中旬多雨炎熱,所以我們決定坐在室內位置較為適合。餐牌分為 Food Menu 和 Drink Menu,選擇頗多。食物方面,我們點了它的招牌菜 - 海神海鮮船、雞頸肉及扁意粉。飲品則因為招牌菜已有小量酒水包括在內,所以只點了1杯 The Pearl 淺嚐。海神海鮮船 ($698)初頭睇menu,以為係好多個shot的酒,但係細心一看,原來係特色小食配上特製醬汁酒。呢隻閃令令的豪華玻璃船,掛滿生蠔、大蝦、鮑魚及蟹肉!來自他鄉 (南非及愛爾蘭) 的生蠔 (各6隻):海水味🏝️重,Creamy得黎又清甜😍,唔加醬汁都輕易入口!Bloody Mary 大蝦 (4隻):爽甜大隻,酸酸甜甜🍹鮑魚 (4隻)一口SIZE的彈牙鮑魚🍽️魚子醬蟹肉(4杯)啖啖
由於8月中旬多雨炎熱,所以我們決定坐在室內位置較為適合。
海神海鮮船 ($698)
呢隻閃令令的豪華玻璃船,掛滿生蠔、大蝦、鮑魚及蟹肉!
來自他鄉 (南非及愛爾蘭) 的生蠔 (各6隻):
Bloody Mary 大蝦 (4隻):
爽甜大隻,酸酸甜甜🍹
鮑魚 (4隻)
一口SIZE的彈牙鮑魚🍽️
魚子醬蟹肉(4杯)
啖啖條狀新鮮蟹肉+魚子醬🍴
烤九洲博多雞頸肉($108)
望落似肉乾,食落喜出望外,健康得黎又可以滿足食肉獸。
西西里蟹肉扁意粉 ($178)
細細碟,大約可分到4人份量。 醬汁調味恰到好處👍,蟹肉用料充足🉑。
The Pearl ($88/ Glass)
口感有D似沙冰的Syrup,將芒果、菠蘿及椰奶 mix & match,可以當作飲品/甜品享用 XD
有機會的話,都想試下隔離枱點的豬手及海鮮拼盤,聽到佢地讚不紀絕口,不過我哋當時已經好飽了!🙈🙈