2018-11-02
去廣華醫院復完診,肚仔餓食個中午餐,跌跌撞撞就入咗嚟依家食吓越南野。鋪頭細細,貼左好多IG上面關於呢間餐廳嘅介紹,都幾得意。我哋兩個人,叫左越式海南雞飯$78 同越式火車頭湯河share . 海南雞飯好大碟,雞肉份量很多,肉質很嫩又不過肥,皮爽肉滑,配上備有醬汁同醃蘿蔔,酸酸地又帶少少辣辣地很醒胃。黃薑飯 有很重香茅同黃薑味道,顏色係自然的黃色 看來好有食慾。另外越式火車頭河粉$63,材料豐富,有爽口彈牙的牛肉丸、稔滑的牛筋、灼得剛好的牛肉和牛柏葉。喝一口湯,夠熱又重牛骨味,伴上辣椒, 又香又辣!原來惠顧午市主菜,可以用優惠價享用小食,所以我們都點了幾個小吃是一事。法式芝心蝦多士 $58呢個法式芝心蝦多士有四件 蝦多士外層鋪滿白芝麻,炸得好香脆, 彈牙嘅蝦膠滲出半溶嘅芝士,香口得好滋味,必食的小吃! 海膽炸春卷 $38(優惠價)呢個算係新派嘅菜式,竟然越南春卷可以配海膽?原來又真係幾夾咖喎!春卷入面有大量粉絲同木耳, 上面有一大片新鮮海膽,一冷一熱衝擊你味蕾,多了一份鮮甜味。蒜香牛油雞翼$15(優惠價)每次食越南菜都必點的,好鬆脆,雞翼大大隻,但蒜香味略嫌有一點不夠重,但$15有兩
法式芝心蝦多士 $58
海膽炸春卷 $38(優惠價)
蒜香牛油雞翼$15(優惠價)
每次食越南菜都必點的,好鬆脆,雞翼大大隻,但蒜香味略嫌有一點不夠重,但$15有兩隻都是很抵食的!
食咗咁多煎炸野,當然叫返兩杯特飲解下渴,呢度都有好多特色野飲,薄荷青檸梳打個樣仲好靚添。