2016-12-28 4189 views
自小係潮州嘅家庭長大,公公婆婆都係潮州人,所以每日都會食到潮州嘅小菜。特別係我最鍾意食嘅鹹菜牛肉,烏頭魚,蠔烙等等。平時不太會珍惜,因為常常一開口就有得食。人大了,公公婆婆老了,才學懂珍惜。現在自己識煮的就唯有靠自己雙手,唔識嘅唯有外面食,希望找得回他們嘅風味。螄蚶--我最愛嘅食物。初頭覺得唔知係甘,開個口嘅時候有d血汁流出來,有點怕。但公公話補血,岩我。硬著頭皮試,一試就愛上。生醃的螄蚶,有咸香加蒜頭香,再加上新鮮的海鮮味,好正。另配有白粥,潮州的白粥,獨有嘅質感,懷念。豉椒炒聖子皇--大大隻的聖子,厚肉,爽口。平時嘅豉椒炒聖子王係用豆豉同埋辣椒來炒出來,呢度除咗呢兩個材料之外仲用咗魚仔乾 ,所以炒出嚟仲會有魚仔乾嘅鹹香味,好有風味。超長身,超大隻,又夠厚肉炒饅頭-- 饅頭都可以炒?你冇聽錯。原來饅頭除咗甜食之外,鹹都好突出。饅頭切到細細粒,一粒一粒經過油炸,所以外面好脆,入面就係軟熟嘅饅頭。而味道係出面鹹鹹地,咬咗落去個饅頭中間就甜甜地,有兩種唔同層次嘅味道,值得一試。呢個黑色嘅,潮州人會叫做鼠殼粿。一般來講會有咸,有甜兩種。咸嗰種入邊就係包左花生,眉豆等等嘅材料。而甜嘅呢通常就會

超長身,超大隻,又夠厚肉
呢個黑色嘅,潮州人會叫做鼠殼粿。一般來講會有咸,有甜兩種。咸嗰種入邊就係包左花生,眉豆等等嘅材料。而甜嘅呢通常就會包芝麻餡,芋頭又或者係黃豆。呢度就包左芝麻餡,外面嗰層皮好軟熟,煙韌,咬落去有芝麻幾香,又夠甜,非常之好嘅甜品
唔知點解到而家先發現原來潮州嘅食物係咁好食,款式又多。以前一日有幾款任食,依家就幾個月先有得食一款,仲要自己唔郁手就無得食。
依家唔怕喇,呢到有甘多款式揀,日日食都可以食好耐,慢慢懷念下先。。