2022-11-03
今日同朋友去完蘭桂坊附近工作,想食個晚飯,於是周圍睇吓有啲咩嘢食,行吓行吓,突然見到一間裝修好有古典中國氣息嘅餐廳,裝修美輪美奐,仲有一個好得意嘅名稱,叫怡紅院,咁梗係要同朋友入去尋歡探秘啦。😳😳入到去發現原來唔止個裝修,餐牌都有好有玩味嘅性質, Menu係一份賣身契,飲品就係一本武林秘笈咁,都好有特色啊。係呀我哋四個人揀咗兩個湯底,分別係沙嗲湯底仲有胡椒豬肚湯底,我個人就比較推介胡椒豬肚湯底,因為佢個胡椒味非常咁重,好入味。打邊爐我最鍾意就係食牛,今次試咗呢間餐廳嘅手切本地牛頸脊,上到嚟見佢脂肪比例非常均勻,識落淡淡牛味,比一般肥牛出色好多🤩🤩另外,肉類仲推介西班牙黑毛豬肉片,肉質好鬆軟,配埋胡椒湯底更加入味。😳丸類方面,食左怡紅丸同爆汁牛筋丸,兩隻都好好味,加上一碟有八粒,同朋友一人兩粒都已經好滿足。🤣🤣🤣另外,海鮮方面,我哋叫咗珊瑚蚌,食落非常爽口,都係一個唔錯嘅選擇。💁🏻♀️總括而言,呢間餐廳裝修真係好靚,又唔會趕住要你交枱,同朋友慢慢傾計打卡真係好開心!