2020-03-14
放工後去左馬鞍山搵我家姐一齊食飯,家姐話有間新餐廳係食海南雞同喇沙好好味話要帶我去食,一去到,哦~Mee…lemongrass,呢間我之前喺上水食過啦! 上次係食數量有限既波士頓龍蝦喇沙,又好味又抵食,咁今次就食海南雞啦!! 馬鞍山呢間店環境唔錯,樓底高,坐得好舒服,而且食物選擇真係好多,我地睇完menu,就決定叫一個無骨海南雞喇沙、一個Mee小食拼盤同一個芒果糯米飯。無骨海南雞喇沙,喇沙係由米粉加油麵組成,份量都幾多,配料有豆卜同半隻蛋,湯底濃郁惹味,充滿陣陣椰香,入口幾順滑,一啖接一啖,至於無骨海南雞雖然係雞胸,但肉質嫩滑,啖啖肉,份量都好多,唔錯。Mee小食拼盤,包括蝦餅 x2、串燒 (雞及牛) x2、雞翼 x2、春卷 x2 同無骨鳳爪,menu寫住每售出一客,佢地就會捐$10比基督教香港信義會社會服務部,喺食既同時又可以做善事,值得加分同支持! 呢個拼盤真係唔係講笑,份量真係好夠而且好好味,我個人最鍾意係蝦餅同春卷,蝦餅整得幾好,幾彈牙; 而春卷就熱辣辣好鬆脆,真係好味!芒果糯米飯個賣相都幾吸晴,用一隻形狀好似拖鞋咁既碟裝住,"鞋頭" 係粒粒芒果,"鞋面" 有一隻碟仔裝住濃濃既
芒果糯米飯個賣相都幾吸晴,用一隻形狀好似拖鞋咁既碟裝住,"鞋頭" 係粒粒芒果,"鞋面" 有一隻碟仔裝住濃濃既椰漿,"鞋尾" 就有四件外貌好似壽司咁既芒果糯米飯,雖然芒果唔算好甜,但味道都幾清,配埋微微暖又煙韌既糯米飯真係好滿足。
順帶一題,店既另一邊有台式飲品賣,而且仲做緊promotion,買一杯可以減8蚊,又或者買一送一,真係超抵。