2011-02-15
剛係澳門回港,應朋友意思特登行左半個鐘黎食飯(因為唔識路),不過都係值得的,入到去個裝修古色古香,好有風味,再望個餐牌都幾經濟WOR,先叫個例湯,分到10小碗都係38蚊,超平,仲要係老火湯...我地叫都係家常小菜,但都好有驚喜栗米班塊,班塊有口感,唔好好似出面薄CHIT CHIT又厚粉,D汁都好夠,一碟有成10幾舊咕嚕肉,D肉好爽唔鞋有少少肥膏,而且又係薄薄的粉,好食!不過略嫌D味唔係好夠,而且汁少,不過已經比出面好多食肆好食,雞旦焗魚腸,我夠膽講係近年黎最好食的,魚腸夠FULL,陳皮夠香,但又唔會過多蓋左魚腸味,一D都唔腥,總之成個味好平均,好好食!瑤柱扒豆苗,又係幾十蚊大大碟,你唔好EXPECT係豆胚冇莖,但個分量真係超抵食,比出面多一半都有米酒雞一黎就聞到好香,D糯米飯墊底亦好煙UN,不過就雖有酒香但欠缺咸味,D雞我就冇食(已經好飽),D FRIEND話唔錯沙爹粉絲帶子煲,呢個就麻麻地,沙爹味唔夠,不過粉絲都整得唔錯,唔會餬口,但你幻想下大量粉絲加10幾廿粒小帶子,感覺好寡,而且兩者味道唔多夾,加上D帶子彈牙到好似魚旦咁,怪怪地12菜,顧名思義即係有12種菜係入面,我冇去細數(如
我地叫都係家常小菜,但都好有驚喜
12菜,顧名思義即係有12種菜係入面,我冇去細數(如西蘭花,菜心,芥蘭,姑等等),不過好多芥菜,唔係咁多人鐘意食,所以食之前問清楚好D,不過個PORTION真係超大,仲可以飲埋D湯都只係58蚊,如果岩食真係叫得過
最後上個蒸魚叫"將軍甲",起碼有斤幾重,D魚係冰鮮的一條條放係出面標好價錢任你揀的,阿姐話係咸水魚,我地唔識,即管試下,D魚質就唔係好滑,但魚味搭夠,係大家都好飽既情況之下,都食左8成
總括以上,呢間小廚絕對係抵食夾大件不特止,仲要係好味,亦令我明白到家常小菜要整得好食唔係咁易,起碼呢間既咕嚕肉同班塊都好過好多鋪頭,8個人埋單都係9百零蚊!但切記個PORTION真係好大,最好人頭"N - 2" 咁黎叫就唔會徙