2018-12-10
冬天將近, 所以我地就趁水尾去左食返轉大閘蟹! 今次揀左呢間放題餐廳, 同平時食開嘅日式放題唔同,佢係有幾國嘅野食, 除左有日式壽司刺身,仲有泰國菜; 韓式燒烤同埋蒸氣鍋,呢排天氣轉涼加上來緊冬天天氣咁凍, 去食返個韓燒或者蒸氣鍋放題就岩哂!岩岩坐底, 服務員就送左一人一碗湯,好甜又冇味精!當然仲有今次重點- 大閘蟹! 去之前都知道而家已經係大閘蟹季尾, 所以大閘蟹唔算太大隻都係預料之內,雖然大閘蟹唔算太大隻, 不過都幾多蟹膏,幾鮮甜, 最重要係可以任食!唔夠大隻都可以食多幾隻補返數!我地當然都唔會全晚只係食蟹, 另外都有試左其他嘅菜色,泰國野: 炒通菜好惹味又唔會太辣,(但注意泰式炒菜都係比較油); 泰式豬頸肉都要大推, 非常之香又唔會太乾;比我地自己韓燒嘅豬頸肉好食好多! 雞肉米紙卷就不過不失,略嫌少少乾, 但份量好大舊, 仲包左好多莞茜, 真係好似出面泰國餐廳食嘅一樣 (出面通常要$60-70蚊一碟);而呢度係可以任食!仲有好多野可以揀, 例如炸蝦餅,泰式生蝦同泰式炒金邊粉等等!好少食到泰菜放題, 鍾意食泰國野嘅人一定會好興奮!食放題當然仲唔少得食壽司刺身, 刺身同壽司都幾新鮮
岩岩坐底, 服務員就送左一人一碗湯,好甜又冇味精!
唔夠大隻都可以食多幾隻補返數!
我地當然都唔會全晚只係食蟹, 另外都有試左其他嘅菜色,
泰國野: 炒通菜好惹味又唔會太辣,
雞肉米紙卷就不過不失,
而呢度係可以任食!
好少食到泰菜放題, 鍾意食泰國野嘅人一定會好興奮!
食放題當然仲唔少得食壽司刺身, 刺身同壽司都幾新鮮 (試過食放題壽司唔新鮮之餘, D飯仲要爛哂><)
仲叫左個三文魚手卷好飽肚下 (食放題好多人話唔好食手卷/壽司,
因為D飯會搞到好飽, 但係好鍾意食日本野嘅我梗係咩都要試下XD)
另外唔少得仲試左韓燒, 叫左豬仔骨, 雞翼, 雞排,豬頸肉等等,
建議如果好肚餓或者好心急嘅人就唔好揀韓燒, 真係肉類都要慢慢燒先熟同唔會燶~而肉類就一般, 可能無咩點腌過, 唔算太入味,
(特別豬頸肉, 建議試下上面介紹嘅泰式豬頸肉好D!)
由於韓燒實在要等太耐, 我地又冇咩耐性XD
最後都係叫左服務員轉左蒸氣鍋! 我地叫左D海鮮喺上面蒸(非常原汁原味好食), 而海鮮嘅汁可以滲落下面個湯底,我地喺下面烚肥牛午餐肉等, 好鮮味!
食放題當然仲唔少得甜品, 有雪糕雪條同糯米糍任食,
仲有好多唔同款式嘅糕點甜品!
平日7點後食大閘蟹放題只係$388一位,
就可以任食大閘蟹又可以食埋泰國野, 日本野,韓燒同蒸氣鍋打邊爐喇!
P.S. 要提一提服務員嘅態度非常好,
韓燒時見我地個底燶左就好快主動幫我地換左個爐, 我地由食韓燒再要求轉蒸氣鍋佢地都好幫忙,
唔會黑面或者唔理你, 值得一讚!