2018-08-14 1560 views
有內地朋友來港,想試試香港的川菜,平時唔多食辣的我,上網做下功課,搵到這間"老川皇",睇相睇評價都不錯,一於帶他去試下。餐廳有數間分店,我揀左離朋友住的酒店不遠的佐敦店,來到餐廳裡面客人都不少,入到店內都已經聞到川菜的味道。看看菜牌,川菜的經典菜式基本上都有,我朋友選了幾款。四川凉面 $26份量不少好實在,上面舖滿花生,醬汁豐富,凉面質感爽韌,朋友說味道經過調較有香港風味,都幾好。涼拌萵筍絲 $34我在香港都比較少食到這款菜,用上涼拌就更少,我都唔識點,朋友叫我試試,食落口感又幾爽,食完辣再食這個凉菜中和下都幾好。蒜泥白肉 $58店員端上來的時間已經聞到陣陣蒜香,眼見上層舖滿蒜蓉醬汁,夾起肉原來都好大片,而且份量好足,朋友都說少見咁大件的蒜泥白肉,入口蒜香味極濃,愛蒜的朋友超喜歡這道菜,底下還有大量的青瓜絲,配上蒜醬汁,又辣又爽。魚香肉絲 $68最後叫左個魚香肉絲送飯,整道菜帶油香,肉的份量好多,肉質都嫩滑,而且味道帶點微甜,炒嘅火喉好夠,我喜歡這道菜。朋友說這家餐廳性價不錯,很有風味,下次會再來食其他菜式。

四川凉面

四川凉面 $26
涼拌萵筍絲

涼拌萵筍絲 $34

蒜泥白肉 $58
魚香肉絲

魚香肉絲 $68

朋友說這家餐廳性價不錯,很有風味,下次會再來食其他菜式。

2018-08-09
$90 (Dinner)
四川凉面
涼拌萵筍絲