2019-05-19
今日同朋友來到位於旺角嘅新華苑,應該開張無耐啦,各方面都好新淨,而且仲未有好多人知,好舒服。其實上手都係做蒸氣鍋,我地都有食過,所以大約知道呢度裝修冇乜大改動。個場好大,有好多卡位,亦有大枱。我地兩個人坐卡位,夠哂闊落。佢地用呢種帽仔形式蒸鍋,重點係全程有店員招呼,幾乎唔洗自己動手,佢地好熟悉每種食材所需時間,會幫我地將近似時間嘅食材放埋一齊蒸,特別有效率呢度收費每位268蚊(星期一至四),醬油前菜加20蚊,連埋加一大約3百零蚊,包每位人頭份量海鮮再加配料任食、粥底、飲品任飲,食足2.5小時,基本上好足夠海鮮可以自選4款,例如大元貝、象拔蚌、蠔、貴妃蚌、鮑魚、蝦等等。仲會跟埋脆皮乳鴿同貝殼拼盤。至於粥底可以3揀1,包括南瓜排骨、瑤柱淮山、淮山雞粥。脆皮燒乳鴿都好唔錯,好香脆。店員先幫我地加粥底,都幾足料。我地揀左生猛海蝦、鮑魚、大元貝同蟶子皇,除左蝦之外,每款一隻,基本上全部都好新鮮元貝加左粉絲、蟲草花蒸,好入味,而且入口夠爽,時間剛剛好。仲有鮑魚,手左方便食,已經起殼,好鬼爽口。蟶子夠大隻,加上蒜粒、蔥等蒸,其實海鮮夠新鮮一定無得輸。貝殼拼盤係定食,夠大隻,肉飽滿,而且幾鮮甜,乾淨無
脆皮燒乳鴿都好唔錯,好香脆。
店員先幫我地加粥底,都幾足料。 我地揀左生猛海蝦、鮑魚、大元貝同蟶子皇,除左蝦之外,每款一隻,基本上全部都好新鮮
元貝加左粉絲、蟲草花蒸,好入味,而且入口夠爽,時間剛剛好。
仲有鮑魚,手左方便食,已經起殼,好鬼爽口。
蟶子夠大隻,加上蒜粒、蔥等蒸,其實海鮮夠新鮮一定無得輸。
貝殼拼盤係定食,夠大隻,肉飽滿,而且幾鮮甜,乾淨無沙。
食完海鮮可以自選配料,份量跟到足,可以先試左味道,啱食先慢慢加單。配料有超過20款,例如蟲草花蒸雞、手切和牛粒、和牛肉、鮮蝦丸、鮮牛丸、韭菜餃、蔬菜、甜點例如馬拉糕、紅棗糕同蜂巢糕。個人認為蒸雞幾好食,幾好肉地同滑溜!
丸類都ok,夠彈牙,而且係手打,唔會好粉,值得試
和牛粒同和牛肉都唔差,話哂都係任食!
蒸蔬菜特別清甜。
蒸埋件糕,好煙韌!
最後食埋粥底,真係飽到上心口,雖然唔係好鮮味果種,勝在夠綿,仲有蔬菜甜味,一人食完兩大碗都有淨。
飲品都好多選擇,除左一般汽水,仲可以有啤酒都係任飲,同竹蔗水都係呢,夠大方。如果鐘意飲酒、食海鮮,值回票價。