2021-11-25
東南亞菜不嬲係我杯茶,耐唔耐就會想食一餐知道安南哩間越南菜餐廳幾出名,就黎試下「安南」原來係越南既古稱,作為法國曾經既殖民地,形成左獨特既飲食文化,所以係越南餐廳入面會出現帶有東方同法國色彩既食物 鮮蝦米紙卷 $48米紙卷入面有蝦、青瓜條、生菜、檬粉同紅蘿蔔絲鮮蝦大隻、厚肉,肉質彈牙。最貼心既係蝦腸都挑埋,可以放心食!青瓜條、生菜新鮮爽脆,增加口感,又做到refresh既效果檬粉份量頗多,米紙卷好大卷。似係小食,但食完都會有飽足感最欣賞米紙韌度十足、有咬口,沾埋魚露酸甜汁一齊食好開胃。味蕾、口感層次都超豐富 越式蒸粉卷(4件) $48粉卷皮呈透明狀,皮薄而不失口感,質地尚算滑身餡料豐富,每樣都切到差唔多大細、好易入口,調味恰到好處。點撈檬既酸甜汁食,味道會更好! 雞絲撈檬 $58份量足料,一個人食曬會超飽檬粉爽彈、易入口;雞絲味道正常、唔會過鞋同米紙卷一樣都有青瓜絲、生菜絲同酸蘿蔔絲清爽脆口,無負擔 咖喱牛腩配法包 $60咖喱香料味重,味道唔算好辣,質地濃稠、唔係偏水既咖喱 牛腩份量好多,起碼有成七、八舊,每舊都頗大。肉質稱唔上軟淋,可能選用部位脂肪較少,食到一絲絲既肉。略嫌牛腩唔夠入
東南亞菜不嬲係我杯茶,耐唔耐就會想食一餐
知道安南哩間越南菜餐廳幾出名,就黎試下
鮮蝦米紙卷 $48
米紙卷入面有蝦、青瓜條、生菜、檬粉同紅蘿蔔絲
青瓜條、生菜新鮮爽脆,增加口感,又做到refresh既效果
檬粉份量頗多,米紙卷好大卷。似係小食,但食完都會有飽足感
越式蒸粉卷(4件) $48
粉卷皮呈透明狀,皮薄而不失口感,質地尚算滑身
雞絲撈檬 $58
份量足料,一個人食曬會超飽
檬粉爽彈、易入口;雞絲味道正常、唔會過鞋
同米紙卷一樣都有青瓜絲、生菜絲同酸蘿蔔絲
清爽脆口,無負擔
咖喱牛腩配法包 $60
咖喱香料味重,味道唔算好辣,質地濃稠、唔係偏水既咖喱
牛腩份量好多,起碼有成七、八舊,每舊都頗大。肉質稱唔上軟淋,可能選用部位脂肪較少,食到一絲絲既肉。略嫌牛腩唔夠入味,反而薯仔煮得綿密、軟淋,沾滿咖喱汁好惹味
身為包控,覺得法包好正!外皮香脆、內裏麵包體煙韌鬆軟,咖喱汁完美依附係麵包氣孔中,十分滿足!
鹹柑桔水(熱) $13
用料大方,超濃郁,酸中帶甜,真係有啲似係東南亞飲桔仔水既味道。飲完更加掛住去旅行既日子
整體而言,餐廳食物份量十足、味道亦唔錯。上菜速度都夠快,而且食物選擇好多,除左地道既越式名菜之外,仲有越式、台式特飲以及港式飲品,可以滿足唔同人既需要,食物種類亦更加多元化
安南性價比高
可以一試