2023-10-06 5633 views
之前Duck哥🦆聽朋友講過中環有一間“文興酒家”,佢哋嘅招牌燒鴨🦆非常好食。今日約咗朋友午餐,佢又心思思想食文興燒鴨,見我仲未試過,於是帶我去試下😆。店舖位於蓮香茶樓舊址附近,一般酒樓格局,但地方整潔,店員服務勤快🥰。休閒午市二人餐 $688(假日優惠價$520)前菜 (4️⃣選1️⃣)我地揀咗雞絲粉皮,口感軟滑爽口帶微微勒勁,撈埋雞絲🐓、青瓜絲🥒、山葵及芝麻沙律醬,味道清新鮮美又辛辣🌶。是日燉湯材料豐富,有羊肚菌🍄、瘦肉🐖、雞肉🐓及螺肉🐚,味道鮮甜清香😋。越式燒泰國櫻桃鴨半隻半隻鴨份🦆量足,味道調得非常好又入味😋,鴨皮燒至乾身香脆; 另外,半隻鴨已經起哂所有骨🦴,啖啖肉😍,每食一口,鮮香的肉味及鴨油香味都充滿口腔,非常好食🤤。主菜 (6️⃣選1️⃣)蒜片安格斯牛柳粒牛柳粒🐂一口一粒,質感軟腍無筋,加埋大蔥、洋蔥🧅、青紅椒🫑🌶、薯仔🥔及蒜片🧄一齊炒,惹味又香口😋。絲苗白飯/上湯瀨粉白飯🍚口感軟熟,飯味香甜,一食就知係靚米🥰;上湯清甜,幼身瀨粉爽滑又掛湯,好食😋。合時甜品芝麻糊☕️,自家製甜品,甜度剛剛好,味道天然又熱辣辣,食完非常舒服😋。總括而言,二人餐份量非常之足,如果唔係大食,三個人食都可以,假日優

休閒午市二人餐 $688(假日優惠價$520)
前菜 (4️⃣選1️⃣)

是日燉湯

越式燒泰國櫻桃鴨半隻

主菜 (6️⃣選1️⃣)
蒜片安格斯牛柳粒

絲苗白飯/上湯瀨粉

合時甜品

總括而言,二人餐份量非常之足,如果唔係大食,三個人食都可以,假日優惠價真心係抵;另外,食物質素高水準,難怪我地2點🕑入座都差不多滿座。

後記:啲環境相係我3點🕒幾嘅時候,酒樓落場時影嘅,雖然已經係落場時間,但店員完全冇任何想趕客嘅行為,讚👍。

2023-09-30
$280 (Lunch)
  • 蒜片安格斯牛柳粒
  • 越式燒泰國櫻桃鴨