2020-03-23
"龍門冰室"相信是真香港人必定聽過的人氣茶餐廳,除左我知道是良心小店外,也聽朋友說這裡的食物抵食夾大件之外質素仲好好!坊間評語如此高的一間餐廳,當然會出現排人龍情況啦!常常經過銅鑼灣這間都一定有人排隊,今晚見唔使排隊,即刻同老公去試試佢!6點多進去,已經坐滿8成,我覺得很出奇,想不到呢個時期都咁多人黎幫襯,想必一定唔會差得去邊!我和老公都點了美式鐵板餐一個是紐西蘭羊架拼香草腸配黑椒汁 $110餐來到非常大份,我選了薯菜,羊架不韌,不羶連帶點脂肪,很香,食完兩舊都不會太漏,配黑椒汁很夾!香草腸不是便宜貨!很美式!好食!薯條都很香脆,一食就知新鮮炸!好味餐還包括了餐湯和飲品,+$3轉凍飲餐湯是我最喜愛的白湯,飲落creamy夠熱!飲品選了凍鮮奶咖啡,好香咖啡味,絕對不是就咁沖咖啡粉個啲!抵讚另一份點了至尊海鮮(青口,蝦球,帶子,龍脷柳x 2)配 龍蝦汁 $105 由於我們都不吃青口,為免浪費所以走青口同樣選了薯菜,走了青口份量都依然咁多,比羊架餐還要多!帶子和蝦球都爽口彈牙,沒有雪藏味!龍脷柳鬆脆不油!配龍蝦汁都很夾,雖然好大份,但我地都食清光,因為太好食了!這個餐配了奶茶紅豆冰 +$9很
我和老公都點了美式鐵板餐
一個是紐西蘭羊架拼香草腸配黑椒汁 $110
香草腸不是便宜貨!很美式!好食!
薯條都很香脆,一食就知新鮮炸!好味
餐還包括了餐湯和飲品,+$3轉凍飲
餐湯是我最喜愛的白湯,飲落creamy夠熱!
另一份點了
至尊海鮮(青口,蝦球,帶子,龍脷柳x 2)
配 龍蝦汁 $105
由於我們都不吃青口,為免浪費所以走青口
同樣選了薯菜,走了青口份量都依然咁多,比羊架餐還要多!
帶子和蝦球都爽口彈牙,沒有雪藏味!
這個餐配了奶茶紅豆冰 +$9
很少會見到奶茶配紅豆冰,很特別,很有茶香,紅豆粒粒有咬口!也不會太甜!好飲
我們還點了小食蜜糖雞翼 $45
想不到有六隻咁多!
雞翼表面是炸的,再掃蜜糖上面
很香口鬆脆,唔會炸到裡面肉好鞋,好味抵食!
如此實惠價錢,食到我們捧住肚走!又好味
果然係抵食夾大件味道好呀!