2016-11-02
差唔多半年前已經喺ig度見到有人推介華記士多嘅蛋包飯,作為蛋包飯嘅lover嘅我一早已經將呢間嘢mark咗喺我個list上面。呢日要去筲箕灣買啲嘢,去開藍色線嘅右手面就順便食埋呢個蛋包飯啦!其實華記士多嘅位置唔難搵,只要喺西灣河站A出口出咗去之後轉出筲箕灣道,再沿住筲箕灣道行就會搵到。見到筲箕灣道48號呢間寵物用品舖之後,望向左手面最左既果間白色舖就係華記士多喇!去到嘅時候都係lunch hour,而鋪面又唔算大,所以舖入面就爆晒喇,其他人就坐出面我就坐咗喺條後巷度~見到個姨姨就即刻同咗佢點餐先~ 果日頹飯係蛋包飯同豬頸肉飯,咁我梗係揀蛋包飯啦~跟住佢就問我飲乜,我問佢有咩飲,佢話有橙汁 檸茶檸水 果啲,咁聽見有橙汁我就嗌咗啦嘢飲嘢食都係隔咗差唔多一兩分鐘就到喇上先嘅係杯橙汁~佢唔係芬達,冇氣嘅。可能係橙汁先生?但係特別嘅位係佢哋仲加咗兩片檸檬入面,令到酸味更出跟住就到蛋包飯啦!有好多好多咖喱汁,而且陣味都好香~一拮開個飯就會見到豉油色嘅飯喇一食落口係覺得好有蛋香,而且啲蛋真係好滑~ 入面係雞肉炒飯嚟嘅,有啲麻油味而咖喱汁就係甜咖哩嚟嘅,所以怕辣嘅朋友仔都唔駛怕呀講完嘢食就講下環境啦~
其實華記士多嘅位置唔難搵,只要喺西灣河站A出口出咗去之後轉出筲箕灣道,再沿住筲箕灣道行就會搵到。 見到筲箕灣道48號呢間寵物用品舖之後,望向左手面 最左既果間白色舖就係華記士多喇!
去到嘅時候都係lunch hour,而鋪面又唔算大,所以舖入面就爆晒喇,其他人就坐出面 我就坐咗喺條後巷度~
上先嘅係杯橙汁~
佢唔係芬達,冇氣嘅。可能係橙汁先生?
但係特別嘅位係佢哋仲加咗兩片檸檬入面,令到酸味更出
有好多好多咖喱汁,而且陣味都好香~
一食落口係覺得好有蛋香,而且啲蛋真係好滑~
入面係雞肉炒飯嚟嘅,有啲麻油味
而咖喱汁就係甜咖哩嚟嘅,所以怕辣嘅朋友仔都唔駛怕呀
講完嘢食就講下環境啦~
其實衛生情況又唔算差嘅,至少曱甴老鼠都見唔到囉 佢哋係喺後巷洗碗嘅,咁所以就可能喺正你隔離洗喇😂
同埋都幾多蚊下
而且有好多好多雀仔周圍飛,所以怕雀仔嘅朋友千祈唔好坐出面呀
因為不時有雀仔飛過,所以我一路食都一路驚會唔會無啦啦有雀屎跌落嚟...
然後想講嘅係員工嘅服務態度好好~ 令到成個用餐過程都好愉快
呢度唔係特別特別好味,但係$35一個飯+嘢飲,仲要冷熱同價,而家香港仲有邊度可以搵到?仲要係蛋包飯喎!!
而且蛋包飯嚟嚟去去都係咁架姐,佢有咁多汁,蛋又滑,賣相又咁靚,真係已經物超所值!
但係如果真係怕坐出面污糟嘅話可以等鋪入面有位先食呀~