2018-07-15
近排香港好似幾流行榴槤雪糕,首先係大型快餐店,近日就到呢間抹茶店,佢有多間分店,但就得旺角同馬鞍山分店有榴槤雪糕供應。呢度主打抹茶同培茶雪糕,出榴槤味始終覺得有點怪,但始終都係想嚟試下。榴槤味喺呢日暫時只有普通軟雪糕供應,即係最簡單嘅筒裝或杯裝,唔同抹茶味就有芭菲杯等等嘅選擇。選擇外賣,可能臨近晚飯時間,加上呢日嘅其他分店仲做緊買一送一嘅優惠(呢間除外),全店只有另一位都係叫外賣雪糕嘅客人,畀錢後店員好快就拎雪糕出嚟畀我。一到手,看得出同佢嘅抹茶同培茶雪糕有啲分別,就係呢個榴槤版比較浠,食落好快溶。講到味道呢,如果好鐘意食榴槤嘅會覺得好唔夠榴槤味,如果只係想試小小榴槤嘅就會覺得還好,我自己就係前者喇,所以都係鐘意番食佢嘅抹茶雪糕多啲,唯一係好彩佢唔會有好重牛奶味而有蓋過咗榴槤味。