2018-12-18
之前經過屯門虹橋,見到附近開左好多餐廳,而當中有一間較特別,食法國菜既餐廳,名叫<MARKA HOUSE>。睇返網上介紹,原來餐廳既大廚年紀輕輕,已經係Amigo當廚16年,所以入廚經驗十分豐富!一入到餐廳,就聽到柔和既背景音樂,襯托著餐廳充滿歐美式既裝飾格調,令人感受到浪漫既氣氛,難怪餐廳既客人都係一對對情侶💑今次,我同男友二人點了餐廳招牌菜- 意法烤釀芝士黃春雞($350),跟黑松露野菌意大利飯($120)。首先上菜的意大利飯,一來到已經聞到香濃既黑松露味!而飯上除了有黑松露外,亦另外放了幾片芝士碎,賣相吸引!而飯既味道亦沒令人失望,粒粒意大利飯都好有咬口,飯汁好味而不膩,唔夠五分鐘就比我地食到一乾二淨接下來就到重頭戲意法烤釀芝士黃春雞了,淨係聽個名都知道呢道菜唔簡單,餐廳首先會端上原隻法國黃油春雞,然後係食客面前在雞中間切開一刀,就會見到雞肚內既白汁磨菇意粉,之後廚師會拎出新鮮特製既Raclette半溶芝士,用刀刮出來,蓋在黃油春雞同意粉上,然後食客便可以慢慢享用了!對於我呢個芝士控而言,呢種食法非常新鮮有趣,亦係我第一次嘗試Raclette芝士,味道比一般食到的
接下來就到重頭戲意法烤釀芝士黃春雞了,淨係聽個名都知道呢道菜唔簡單,餐廳首先會端上原隻法國黃油春雞,然後係食客面前在雞中間切開一刀,就會見到雞肚內既白汁磨菇意粉,之後廚師會拎出新鮮特製既Raclette半溶芝士,用刀刮出來,蓋在黃油春雞同意粉上,然後食客便可以慢慢享用了!對於我呢個芝士控而言,呢種食法非常新鮮有趣,亦係我第一次嘗試Raclette芝士,味道比一般食到的芝士較濃郁,有獨特既發酵味,但感覺不會過咸過膩,加上半溶特製,特別creamy,口感一流!另外,我亦欣賞餐廳細心地把黃油春雞去骨,雞肉既肉質多汁嫩滑,再配合半溶芝士同意粉一齊食,整碟菜非常豐富,正!!!
原本還想試試餐廳既甜品,但想不到芝士黃春雞的份量比想像中豐富,唯有下次先食甜品!今餐完全感受到廚師既誠意之作,大家一定要黎試試!保證不會令你後悔