2012-05-09
2月15日, 得知清亭因為租約問題做到2月尾就會結業, 佢擁有我地十多年嚟好多唔同嘅回憶, 包括我同呀菲第一次一齊食嘅越南菜~ 今日特登嚟食埋最後一次, 同佢講聲拜拜~::: 牛油雞翼 ::: $45最好食嘅首選一定係牛油雞翼, 雖然牛油雞翼其實並唔係越南嘅出名菜, 不過呢度又真係做得幾好食~ 2隻雞全翼大大隻, 一上枱就傳嚟陣陣嘅蒜香~ 要講佢必食嘅原因, 就係佢嘅黃金炸皮, 炸過嘅外皮好香牛油味, 炸皮又唔會同雞皮炸到分開晒, 雞肉十分熱辣辣, 肉質仲好嫩滑, 加埋青檸汁同少少淮鹽, 酸酸地咸咸地咁更加豐富味道~ 作為開胃小食, 完全會令人胃口大開!::: 豬肉蝦檬卷 ::: $38再叫個越南名菜檬卷, 樣就十分正宗, 粉卷包住大大隻嘅蝦, 豬肉同檬粉, 睇上去真係好豐滿~ 再加上一條韮菜, 真係好地道越南檬卷賣相~ 粉皮好黏口, 亦都夠晒薄, 檬粉香滑爽口, 有彈牙感~ 蝦呢, 雖然唔算係新鮮, 但係幾大隻, 肉地唔係彈牙過得去啦. 豬肉反而少咗d, 味道亦都冇乜, 俾其他野蓋住咗個味道. 而檬卷精髓就係個醬, 有dd似沙爹醬, 但係味道偏甜冇辣味, 點埋一齊食會令檬粉粉皮呢d淡
::: 牛油雞翼 ::: $45
::: 豬肉蝦檬卷 ::: $38
再叫個越南名菜檬卷, 樣就十分正宗, 粉卷包住大大隻嘅蝦, 豬肉同檬粉, 睇上去真係好豐滿~ 再加上一條韮菜, 真係好地道越南檬卷賣相~ 粉皮好黏口, 亦都夠晒薄, 檬粉香滑爽口, 有彈牙感~ 蝦呢, 雖然唔算係新鮮, 但係幾大隻, 肉地唔係彈牙過得去啦. 豬肉反而少咗d, 味道亦都冇乜, 俾其他野蓋住咗個味道. 而檬卷精髓就係個醬, 有dd似沙爹醬, 但係味道偏甜冇辣味, 點埋一齊食會令檬粉粉皮呢d淡淡地嘅野加番d味~ 如果個醬有花生粒蘿蔔粒會仲好~
::: 椰肉海鮮炒檬 ::: $70
海鮮主要材料都只係蝦仁同魷魚, 其實魷魚同椰肉都幾似, 所以成日會食錯~ 成個炒檬都好重椰子味, 鍾意椰子嘅人一定會好鍾意, 乾濕程度好適中, 因為檬粉炒得好乾身, 所以淋上個椰汁獻會好入味, 見個汁杰杰地, 但係又唔會漏~ 魷魚幾彈牙, 加埋椰汁亦都好夾, 整體做到好平均, 每一環都好適中, 係價錢貴咗d.
::: 越南蒸餾雪啡奶 ::: $30
呢個滴滴咖啡正宗地好濃縮, 一杯espresso咁多嘅咖啡加埋煉奶, 主要係靠d冰去等佢融嚟溝稀杯咖啡, 最初飲個甜味已經出晒嚟, 仲可能會覺得太濃, 慢慢等d冰融晒冰水溝埋嚟飲先係正宗~ 只係覺得煉奶唔夠多, 冇咗越南咖啡獨有嘅奶香, 以致啡味重咗少少.
由以前喺景隆街多人到成日要等位, 仲要坐喺後巷食, 之後擴充到呢度咁大地方, 開頭都要等位, 慢慢少咗人嚟食, 到今晚我地嚟都只係坐咗1/3滿, 有部份仲冇開燈慳電~ 都感覺到佢嘅質素下降咗, 價錢都加咗好多, 要結業都可能係迫不得已. 寫食評嘅時間聽講佢改咗名又係開番越南野, 但係已經唔再係清亭, 一切都變了.