2014-02-25
星期六無野做不如早啲去探婆婆做個孝順的孫仔;來到土瓜灣更係找間餐廳e下個肚先上去婆婆屋企啦,唔係佢老人家又會係咁煮野比我食架啦。本來諗住食麵,但係係途中比我發現咗呢間日本餐廳以前未見過,等我試下先。先講下個裝修,近幾年都好多新餐廳係土瓜灣開業,但係佢的裝修最突出,個名唔係一般寫上去的,佢用咗好大個光管正出來,好吸引你的眼球,入面都好精緻,正咗好多和風裝飾,有大紅燈籠高高掛,仲有一個好特出日本捕魚文化的漁船畫。講到食,佢都有好多款定食選擇,我就揀咗一口和牛定食仲有我的最愛什錦魚生飯;個一口和牛就同佢個名一樣一口一舊,大細適中,而且佢炒得剛剛好,唔會太老,中間燒到半生熟仲係帶粉紅色,仲有啲蒜頭一齊,好香口好野味;佢仲好貼心咁加咗啲菜,真正做到飲食均衡。至於我的最愛什錦魚生飯,佢用料好足,唔係人人都會比蝦你食架,佢比咗隻好新鮮的蝦仲有好多好多的魚子,仲有好多的三文魚,魚生多嘅程度覆蓋哂下面啲飯,三文魚好肥美三文魚子亦沒有腥味,同粒粒飽滿襯到嘅飯襯到絕,這碗飯真係一流。食咗正餐,佢仲好貼心咁送個甜品比你食,這一餐真係好完滿。食過呢到的定食,我決定做一個乖孫,多啲來探婆婆,仲可以比昔口自己來食多
食過呢到的定食,我決定做一個乖孫,多啲來探婆婆,仲可以比昔口自己來食多幾次。哈哈哈哈。