2021-09-29
同事約我放工食飯,我哋沿住長沙灣道向太子方向行,去咗幫襯一間坐巴士成日經過見到嘅餐廳「Project B」。其實我想食呢間餐廳好耐,但奈何天氣太熱,中午行過嚟真係會中暑呢,依晚機會終於嚟喇,飛雲😆!餐廳環境唔錯,裝修簡約舒服,冷氣充足,門口嘅高枱位更加係打卡一流嘅位置🤳。如果天氣涼啲,坐出去飲返杯,簡直係Chill到爆。呢度主打西餐菜式🍽,選擇繁多,定價合理,而佢嘅精選套餐更加係震撼價:$238二人餐以及$398四人餐。今時今日食個意粉分分鐘都要兩嚿水,而家有成兩個主菜,去邊度搵?是日餐湯係粟米忌廉湯,湯嘅味道唔算好突出,不過食到唔少粟米粒🌽,而且最重要係夠熱。加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁(單點$158),🐷豬鞍扒味道出色,肉扒夠厚夠大件,食落有口感,加上肉質亦都唔嚡。豬鞍配蜜糖芥末籽汁食勁夾🍯,而且伴菜都係甜甜的,好搭調。伴菜方面,薯仔並非普通煎煮,佢係同蘋果及洋蔥煙肉一齊醃香,炆到稔稔的。隔離仲有羽衣甘藍,估唔到整熟咗幾好食,少咗浸臭青味。最後,不得不提廚師嘅用心擺盤,佢將車厘茄放上黃青瓜度,就好似一個鹹蛋黃咁☀️,好得意。炸軟殼蟹南瓜忌廉意粉(單點價$98),意粉帶俾人一種好澎湃嘅感覺