2019-01-15
友人強烈推介素食一家品嚐素菜,聲稱大部分菜式都係正.素,即是不含雞蛋或奶製品。 入到餐廳,令人好寧靜感覺,店內有講到餐廳想籍餐廳菜式,令更多非素食人士了解素食菜式,自己第一身體驗,真心更一種體會-素食並非獨孤一味。香煎自家野生竹笙腐皮卷($88)餐廳推選名氣菜,香煎腐皮,但食落絕無油膩感,涵料有木耳絲竹笙及菇菌粒,另有菜心伴菜,畫龍點睛。秘製一家蓮藕餅($85)又是填店之選之一,蓮藕餅中間夾有荔蓉,炸到金黃色,頭面淋有調味料,食唔停口。松子黑松露炒飯($95)炒飯絕無蛋類成分,飯粒出奇地唔油膩,話哂素食餐廳,低油低糖,但又炒出一道好飯,功夫真確不能少!豉汁靈芝蒸龍鱔($72)一道真龍鱔竟然可以由紫菜作鱔皮,加上鮮竹腐皮做魚肉,加上豉椒及辣椒絲一並蒸,功套天功作品!薑茶菊花($38)呢道甜品別具匠心,廚師將豆腐用人手切成花狀,從杯薑茶中睇菊花形狀,睇得出師傅幾花心思在這甜品上,老薑煲薑茶,味道香,飲入口,喉嚨好舒服。法式藍莓芝士蛋糕($22)Cheese cake味道都好fresh,唔會好膩,藍莓醬味道亦剛剛好,唔會太甜/太酸。
香煎自家野生竹笙腐皮卷($88)
秘製一家蓮藕餅($85)
松子黑松露炒飯($95)
豉汁靈芝蒸龍鱔($72)
薑茶菊花($38)
法式藍莓芝士蛋糕($22)