2020-06-29
假日去左深水涉行街,點知落左一日雨。正值晚餐時間,於是決定係西九龍附近覓食,途經─檸檬冰室,見到店內裝修鮮黃色,感覺明亮乾淨,最重要既係:窗邊食客竟然飲緊一杯巨量裝華田,被深深吸引,立即推門而入。冰室有晚飯套餐提供,包例湯.飲品.白飯,價錢合理。店內有提供口罩袋,員工待客亦有禮貌。彩椒薯仔牛柳粒煲配白飯($78)味道一般,見到有黑椒,但冇其香味,整體比較油膩;但勝在份量大,用料豐富,牛柳粒頗多,薯仔軟冧。6分華田紅豆冰 (跟餐+$8)份量超級大,差不多等於2杯凍飲。華田同花奶味香濃,配搭少量紅豆粒,甜度可以,口感幼滑似奶昔。不過飲左半杯有d 漏,建議可以2個人分享。9分黑椒汁西冷牛扒煎帆立貝配肉醬意粉 ($78)一塊急凍茶記牛扒配1粒乾乾硬硬帆立貝,唔算得上好食,但套餐包例湯,意粉及飲品,都算對得住個價錢。5分鮮磨蛋白杏仁茶 (跟餐+$8)杏仁茶只有熱飲選擇,剛上枱既時候好熱,帶有d 滾,隱約見到蛋白係杯中。熱空氣中彌漫住好香既杏仁味,但入口比想像中清淡,甜度偏淡,口感唔似杏霜咁杰,更似新鮮椰汁既水狀。蛋白滑捋捋,鍾意杏仁味既朋友值得試下! 8分例湯中湯:冬瓜薏米煲唐排,都幾多料,中中
彩椒薯仔牛柳粒煲配白飯($78)
華田紅豆冰 (跟餐+$8)
黑椒汁西冷牛扒煎帆立貝配肉醬意粉 ($78)
鮮磨蛋白杏仁茶 (跟餐+$8)
例湯
中湯:冬瓜薏米煲唐排,都幾多料,中中挺挺,當然唔好期望同屋企既老火湯比較。
西湯:羅宋湯,足料,但有d 鹹。
總體而言(5星滿分):
性價比
食物一般,飲品值得推薦!建議可試蒸魚,頗大條,對廚藝要求唔高。