2011-04-04
唔知幾時開始, 隱世, hidden gem呢啲term開始被記者濫用, 飲食報導十篇終有一兩篇講隱世, 漸漸啲無知嘅讀者就覺得hidden同gem係掛勾嘅.呢間就係好例子, 事關石塘嘴平時冇咩事係唔會有人去, 經流水作業嘅記者們未試真就又隱佢個世一番, 吸引左唔少龍友, 排隊黨去食.但其實有幾多個食得清楚? 以為一味遠, 一味要排就好, 呢啲就係導致港人搶鹽, 比人恥笑嘅mentality.講返碗麫, 你自居三星, 我比你. 但係滿分係五粒星囉! 努力啲啦!小插曲: 開頭小朋友媽咪見佢落左葱同佢話唔要, 咁整麫哥哥仔就用手執返啲葱出嚟, 但有戴膠手套嘅, 咁冇乜嘢啦.. 點知到我埋單時, 佢都係用隻戴左手套嘅手收同找錢比我. 好彩個阿媽見佢唔倒.... 咁, 佢戴嚟做咩呢?!p.s 另一句被濫用嘅, 係"人情味". 大佬, 打冷顫呀喂!因有事要連續入石塘咀兩日, 第一日東主有喜, 唯有第二日先試啦見佢個牌有棺材扳食, 但係一心食牛麫, 都係跟返brief先小朋友放學肚仔餓好耐冇見人用木筷, 本身自己好喜歡用, 因夠輕身, 個grip又好, 但出邊就驚啲, 好在呢度夠乾都算幾清潔紅燒牛
p.s 另一句被濫用嘅, 係"人情味". 大佬, 打冷顫呀喂! 因有事要連續入石塘咀兩日, 第一日東主有喜, 唯有第二日先試啦 見佢個牌有棺材扳食, 但係一心食牛麫, 都係跟返brief先 小朋友放學肚仔餓 好耐冇見人用木筷, 本身自己好喜歡用, 因夠輕身, 個grip又好, 但出邊就驚啲, 好在呢度夠乾 都算幾清潔 紅燒牛肉麫, 期待已久 (約廿分鐘), 出場. 點解冇乜紅燒汁嘅香味嘅? 我冇鼻塞呀. 講個湯先, 夠鹹, 味濃, 但寡, 肉味未夠, 同埋唔知佢落左啲咩香料, 一路飲一路涸喉, 覺得個湯都幾燥咁.
至於舊牛, 係牛展嚟, 炆得好諗, 唔使點咬, 但幾就淡同埋味道好單薄.
仲有個京葱, 切幼啲好喎, 咁大塊好韌 麫, 只可以話冇彈性.
其實點講呢, 呢碗嘢唔係難食, 但又唔係好, 食到一半想放棄, 又有啲唔開心, 因為比佢隊飽左.
如果唔係有事入去而特登去食, 我會好嬲自己咁囉