2024-11-27
位於佐敦同尖沙咀交界嘅sake bar 係間唔中約上三五知己嘅好去處。餐廳環境令人十分放鬆,除咗有唎酒師介紹各種獨特清酒同埋釀酒背後嘅故事, 熟食和配酒小食都做得十分出色。▪️精美前菜($38/位)龍蝦沙津,蝦肉彈牙。▪️油甘魚鮫($128)魚肉較結實,肉質有彈性,魚油油脂香濃。▪️炸薯條 ($48)薯條即叫即炸,外皮穌脆金黃。▪️唐揚炸雞($68)外皮微脆,咬開依然嫰滑多汁,令人欲罷不能。▪️雞皮餃子 ($58)薄薄的的雞皮煎至通透,完全唔油膩,個餡仲加咗馬蹄,令口感更平衡。▪️豬肉芫茜卷($38)豬肉同芫荽完美嘅配搭,豬肉香口之餘,芫荽亦都吸咗豬肉嘅油香,係完美嘅搭配。▪️燒雞頸肉 ($48)雞肉肥瘦交織融合,肉質更具彈性,富有嚼口。▪️熟成阿波尾雞翼($48)經過熟成處理嘅雞翼雞味更香濃,而且仲保留到些許肉汁, 值得一試。▪️大蔥雞肉($48)大蔥同雞肉嘅配合, 大件夾抵食。▪️厚燒牛舌($68)牛舌厚切,會比較好掌握火侯,而且非常軟熟,食落有好香嘅牛味。▪️柚子醋地雞($68)雞味濃郁,用左大量洋蔥同埋柚子醋搭配,感覺好清爽。▪️川龜 愛山 純米 ($98)用左愛山米去釀造, 口感比較傳統,米感較重。
▪️精美前菜($38/位)
龍蝦沙津,蝦肉彈牙。
▪️油甘魚鮫($128)
魚肉較結實,肉質有彈性,魚油油脂香濃。
▪️炸薯條 ($48)
薯條即叫即炸,外皮穌脆金黃。
▪️唐揚炸雞($68)
外皮微脆,咬開依然嫰滑多汁,令人欲罷不能。
▪️雞皮餃子 ($58)
▪️豬肉芫茜卷($38)
▪️燒雞頸肉 ($48)
雞肉肥瘦交織融合,肉質更具彈性,富有嚼口。
▪️熟成阿波尾雞翼($48)
▪️大蔥雞肉($48)
大蔥同雞肉嘅配合, 大件夾抵食。
▪️厚燒牛舌($68)
▪️柚子醋地雞($68)
雞味濃郁,用左大量洋蔥同埋柚子醋搭配,感覺好清爽。
▪️川龜 愛山 純米 ($98)
用左愛山米去釀造, 口感比較傳統,米感較重。
▪️芳扇 紫雲 ($98)
用左紫米去釀造,酒廠想盡量還原傳統釀酒過程,冇刻意去過濾,飲落口感偏dry, 冇睇落咁甜。
▪️農口尚彦研究所夏の無濾過生原酒($128)
由日本清酒大師農口尚彥打造, 係當晚酒勁最大嘅一杯清酒,酒香味濃,好適合夏天飲。
▪️天美 純米吟釀 生原酒($98)
由一位女性釀酒師打造,口味比較fruity, 係偏為女性口味嘅一款清酒。