2015-06-05
落堂放工好攰,又唔想食太濟太飽既晚餐,來呢間餃子工坊就啱曬啦!30蚊一個雙拼餃子餐配面,對於學生同打工仔都唔算太貴。餃子方面,餃子款式都算多,中意食新式餃子既朋友可以試下芝士餃子,京蔥羊肉餃,海鮮餃或者韓式泡菜餃。中意傳統口味餃子既朋友一樣可以食菜肉餃或者粟米冬菇豬肉餃。每一款餃子都可以選擇湯餃或者煎餃,價錢一樣,各適其好。味道分量方面,先講面底,上海面口感彈牙湯底亦有鮮濃既雞湯味,可見店家對傳統上海面既製法略知一二,一碗面既分量亦適中,剛好飽肚。不論雙拼或者單款,餃子數量統一為六粒。我就試一試創新傳統各一款,點左粟米冬菇豬肉煎餃同芝士煎餃。粟米冬菇豬肉餃肉餡足料,湯汁亦都鎖左係肉入面,咬落去既肉都帶有鮮味既湯,算係出色既煎餃。芝士煎餃相對稍嫌有點美中不足,本應芝士跟豬肉的完美配合是好事,但係食多幾粒芝士煎餃既時候就會變得好溜。總括來講,舖頭仔雖然細細地但係都算坐得舒服,又有冷氣。食物味道同份量都ok,值得一試。