2020-05-07 395 views
舖頭瀰漫文青氛圍,完全唔似係賣滷味食物。套餐以托盤上枱夠企理,應該花過心思選用碗碟,色調跟食品顏色相配,悅目喔,整體感覺似去咗台北日式小食店。滷水汁香而不過鹹,鵝有鵝肉的獨特香味,肉實夠入味。擔心老友記食唔到鵝,叫埋牛展併豆腐做後備,結果佢兩様通殺。鵝件大細適中,有啲係全肉,有啲帶骨,啱晒佢唔使吓吓啖啖肉。白飯份量足,略嫌冇飯香同較軟身;手工湯麵軟硬度適中,清湯入口唔口渴。老友記加麻辣醬再倒入點鵝食的醋汁,自製酸辣味。三小碟中點食魚仔同青瓜,前者得兩票,青瓜輸在冇咗爽脆口感。單點滷鵝腎同話梅花雕雞軟骨。厚身鵝腎帶紅心賣相靚,入味唔韌,送酒一流。花雕汁鹹咗啲,亦食唔到話海香,老友記食咗幾粒雞軟骨就放棄,激死禾。

手工湯麵

鵝腎