2015-11-23 417 views
諗起好耐無食諾亞嘅蛋糕啦,去開銅鑼灣行街,晚餐前順便入大坑買返個蛋糕同朋友happy share先!諾亞位於大坑的京街,其實唔難搵,天后地鐵站B出口一出,過對面馬路直入大坑行約7/8分鐘直可到達。蛋糕店位於京街轉角位,掛住非常奪目嘅黃底黑字招牌,好光猛。入到店內,有一個店員即迎上前招呼我,介紹蛋糕款式同口味,另一位店員則正在製作蛋糕,可見佢嘅蛋糕真係keep住新鮮製造架!店入面有幾個高櫈座位同高枱可方便客人堂食,店員亦會邀請客人試食新出品。之前有試過半熟的綠茶味蛋糕,一直念念不忘,好想再試多啲其他口味嘅半熟蛋糕。當我苦惱望住menu唔知揀咩味個陣,店員向我介紹今日先推出嘅香芋輕芝士蛋糕。因為我本身係香芋迷又極愛芝士蛋糕,所以沒有拒絕的理由,於是決定買返一個俾朋友試試!付款後,店員問我大約幾耐之後會返到屋企/食個蛋糕,以預算放幾多乾冰入蛋糕盒內。蛋糕盒上亦清楚印上不同蛋糕類型的食用同儲存方法,非常貼心!蛋糕盒係橙黃色的主調,手柄係貓耳造型,好可愛!食完晚飯已經急不及待拎個蛋糕出黎食。因為乾冰好充足,所以打開盒嘅時候仲未融曬,蛋糕仲keep到好凍。蛋糕出面係一層厚厚的香芋mousse, 質

蛋糕店位於京街轉角位,掛住非常奪目嘅黃底黑字招牌,好光猛。

食用方法

蛋糕出面係一層厚厚的香芋mousse, 質感比普通mousse挺身/硬少少,但比啫喱/布甸creamy, 有淡淡的香芋味。芝士蛋糕係主體,質感比new york cheesecake輕身,但比海綿蛋糕扎實,是綿密的滑的感覺,佢係'輕'芝士蛋糕,所以芝士味真的不太濃烈,我還是偏好芝士味濃郁的,期望佢會出'特濃芝士'版👏🏻。芝士蛋糕與香芋mousse中間係香芋蓉夾心,香芋味濃郁,而且豐富左蛋糕嘅口感!整體來說蛋糕係較少糖和味道較light的,追求健康和清新口味既朋友一定鍾意😁。
2015-11-22
TakeAway