🥳又到慶祝生日啦🎂最開心嘅除咗收到🎁生日禮物之外,仲有非常期待嘅「生日蛋糕🎂」!今年生日,我就收到非常盞鬼嘅生日蛋糕🎂淨係睇外表👀,似足......一個熱辣辣嘅煲仔飯🍚😂 真係要打開先知‼️內有乾坤✨✨ 原來呢個係出自旺角帝京酒店嘅餅店,價值HK$ 360 名叫「中式鬼馬蛋糕-生滾蟹肉粥」🦀 (免費附送朱古力賀詞牌)呢個非常趣緻、用咗真砂煲裝住嘅生滾蟹肉粥蛋糕大約一磅重,最搶眼一定係蛋糕上面橙紅色大大隻嘅「蟹🦀」!🔪首先,切開隻做得非常栩栩如生嘅蟹🦀,發現蟹蓋和蟹鉗都係用咗實心嘅白朱古力,唔同平時係一般餅店見到只係用薄薄糖皮做出嚟嘅蛋糕裝飾😆 最驚喜💥就係反轉個蟹蓋,竟然見到一堆用啫喱扮成嘅「蟹籽」湧緊出嚟,超逼真、好得意😍創意十足👍🏻 但係,到食嘅時候就覺得朱古力嘅質地比較硬、有啲難咬😅好彩味道唔錯、而且唔會好甜,以蛋糕裝飾嚟講算幾好味。蛋糕頂層有甜飯布甸加上用朱古力🍫扮嘅薑和蔥,食落紫色嘅布甸口感有啲似慕絲😂而甜飯就覺得似食緊泰式椰汁糯米飯,呢兩樣味道都ok。內面係充滿沖繩紅芋忌廉和粟子嘅海綿蛋糕🍰香芋味濃,蛋糕做得軟綿綿,不過整體嚟講味道算偏淡,唔係好夠甜,普普通通😆總括,呢個蛋糕

中式鬼馬蛋糕-生滾蟹肉粥

總括,呢個蛋糕🎂味道屬於一般正常水準,唔算好突出,但係蛋糕嘅外型賣相真係攞滿分💯非常有創意又做得好神似!重點係......個蛋糕價錢只需要HK$ 360,比坊間一般的造型蛋糕真係平好多😆👍🏻 用咁抵嘅價錢,就可以食到由酒店出品咁特別嘅蛋糕,真係值得大家買嚟試一試💓

而且,食完個蛋糕仲可以洗返乾淨個砂煲,當埋「生日禮物🎁」留返嚟煮餸用😂 正呀👏🏻👏🏻

🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
😋食物詳細資料🍽

名稱:中式鬼馬蛋糕-生滾蟹肉粥
價錢:HK$ 360 (每個一磅)
地點:帝京餅店
地址:太子道西193號帝京酒店大堂