2021-03-03 2232 views
今日收工行過威靈頓街見到呢間新開嘅餐廳,鋪面裝修簡潔,俾人一種好溫暖嘅感覺。最重要嘅係呢度係食我喜歡嘅川菜。涼菜我哋揀咗個滕椒萵筍,上菜嘅時候已經見到佢嘅顏色好翠綠,食落嘅時候真係好爽脆,少少麻麻辣辣帶點點甜,好好味。然後我哋仲揀咗兩個小菜,一個係椒鹽豆腐。我本人本身對豆製品好一般,但係佢呢度嘅椒鹽豆腐令我食唔停口。因為佢啲椒鹽分布均勻,好香口。最驚喜嘅係佢嘅炸粉做到好薄,但係中間嘅豆腐係山水豆腐花咁滑。另一個小菜係香辣蝦多士,唔係好食到佢嘅辣不過就食到佢好香好脆。咬開仲唔會成口油,中間有啲蝦蓉涵,好彈牙。然後就係今晚嘅主菜,招牌酸菜魚。佢呢個酸菜魚嘅賣相簡直不得了,有成條魚係中間。酸菜魚裏面已經有少少薯粉同埋一啲索晒堂嘅豆卜,雖然佢個湯底同出邊嗰啲有啲唔同,佢係偏向酸味重啲。但係佢啲魚肉仲食到魚嘅鮮甜味,完全唔會比個湯底蓋過咗。最後仲有一個主食係螞蟻上樹,佢係用又新嘅薯粉炒,每一條都好入味,甜甜地唔會太辣,啲肉操又好香,我自己覺得好好味。飲品方面我哋試咗佢哋嘅冷泡茶,分別係桂花烏龍同埋蜜桃烏龍。佢哋嘅茶係無糖嘅,但係就飲到好香嘅蜜桃味同桂花味,飲完之後絕對可以解辣解膩。最後點少得甜品

最重要嘅係呢度係食我喜歡嘅川菜。

咬開仲唔會成口油,中間有啲蝦蓉涵,好彈牙。

最後點少得甜品呀,我哋試咗佢個四川冰粉同埋芒果布丁。四川冰粉上邊有好多亞麻籽,仲有啲乾果,又係一個解辣必備良品。而佢個芒果布甸雖然好細個,但係入邊有新鮮芒果肉,仲好甜添。

食到我哋兩個人飽飽地都只係$500有找,而且佢哋嘅分量剛剛好,可以滿足晒我哋呢啲乜都想試吓嘅人。
2021-03-03
$240 (Dinner)